Nyheter

Experter på udda problem och specialinstrument

2010-12-17

Jan-Erik Hägglund och Tommy Nordin är MoRes experter på att finna lösningar på såväl udda problem som behov av kundspecifika analysinstrument. Här är det skräddarsytt som gäller och inte standardlösningar.

Att fibern är ett levande material känner alla tekniker i pappers- och massaindustrin till. Det kan ställa till med många problem och de flesta kan lösas med standardinstrument och metoder. Men, då och då dyker det upp problem som kräver nytänkande, eller en kombination av olika erfarenheter, analyser och nya grepp. Det är här som Jan-Erik, Tommy och deras kollegor kommer in. 

- Vi kompletterar varandra på ett utmärkt sätt, berättar Jan-Erik. Tommy är teknisk fysiker och jag mer åt instrumentbyggarhållet. Tillsammans är vi duktiga på mätteknik, speciellt när det gäller nya metoder och sätt att analysera. Dessutom har vi god hjälp av våra fina verkstads- och elektronikresurser. 

- Ofta börjar det med att vi utvecklar ett mätinstrument för analyser här på MoRe och sedan köper kunden instrumentet för att använda det i sitt eget lab eller ute vid processen. På så vis går vi hela vägen från idé till färdig utrustning. Med vår samlade kompetens kan vi konstruera och bygga instrument, förse dem med elektronik och datastyrning, samt utbilda och installera på plats hos kunden. 

- Exempel på specialinstrument vi byggt är för att analysera olika problem till följd av hygroexpansion och damning. Vi har då byggt instrument där processen simuleras och utsätter papperet för samma påfrestningar som i aktuellt problemfall. Genom att koppla in olika kompetenser inom MoRe löser vi på detta sätt kundernas problem, säger Jan-Erik.

Tommy är nykomlingen i gänget med sina två år hos MoRe.

- Jag kom direkt ifrån Umeå universitet, där jag läst teknisk fysik, för två år sedan, berättar Tommy. Mina huvuduppgifter är programmering, beräkningar och bildanalyser i Matlab. Eftersom instrumenten ska vara så intelligenta och användarvänliga som möjligt, blir det en hel del programmeringsjobb. Privat så spelar jag fotboll i Domsjö IF och i dagarna flyttar vi in i vårt nya hus, så inte heller privat är jag sysslolös.

Jan-Erik är veteran med sammanlagt 35 år hos MoDo FoU och MoRe.

- Jag började med processtyrning och blev sedan chef för Pappersfysik och senare även för Pappersprovningen. Idag jobbar jag som senior advisor och förutom arbetet med instrument gör jag då och då resor till våra kunder för att se vad de har på gång. Vi har fantastiskt bra relationer med våra kunder och jag betraktas mer som en kollega än som en säljare, vilket är en sak att vara rädd om.

- Vi har en lång tradition av att ha en stark fysikavdelning och den för vi vidare. Vår verksamhet är integrerad i hela MoRe och eftersom vi vet vilka olika kompetenser som finns på MoRe, kan vi plocka ihop rätt team för rätt uppgift, slutar Jan-Erik.

Kontakta gärna Jan-Erik Hägglund, 0660-750 97, e-post
jan-erik.hagglund@more.se och Tommy Nordin, 0660-750 94, e-post tommy.nordin@more.se.