Nyheter

Magnus, en erfaren och berest pappersspecialist

2011-05-05

Magnus Edblad har anställts som processkonsult på MoRe med specialområdet papperstillverkning. För kunderna betyder det att MoRe knutit till sig en specialist som dels arbetat som driftsingenjör i pappersbruk och dels som produktchef för pappersmaskinbeklädnad. 

- Jag är civilingenjör i kemiteknik och gjorde mitt examensarbete om sulfatkokning på STFI 1996, berättar Magnus. Därefter anställdes jag på MoDo FoU där jag arbetade med kokning- och blekningsfrågor till 1999. Efter en kort period på Domsjö Fabriker kom jag till pappersbruket i Husum som produktionsingenjör för PM 7. 2001 blev jag driftsingenjör med fullt ansvar för samma maskin. Åren i Husum var värdefulla och gav mig många erfarenheter av hur det fungerar och vad som egentligen är viktigt i ett pappersbruk. 

2006 flyttade Magnus till Albany i Halmstad som produktchef för pressfiltar. Det innebar många besök till pappersbruk i Sverige, Europa och Asien för att kunna anpassa rätt filt till rätt pappersmaskin.

- Pappersmaskiner är individer, även om de är tillverkade av samma tillverkare och står bredvid varandra i samma bruk, poängterar Magnus. Hastighet, kemi i systemet, personal, pappersmassor och produkter är en del av de faktorer som gör deras individualitet. Det måste en filttillverkare ta hänsyn till när en pressfilt ska anpassas till en viss position i en viss pappersmaskin. 

Vad har du med dig i bagaget till MoRe och MoRes kunder? 

- Framförallt en bred erfarenhet av pappers- och massatillverkning, förståelse för brukens verklighet och vilka frågeställningar som är viktiga. Eftersom jag i Albany jobbade med pressfiltar för alla slags pappers- och kartongmaskiner lärde jag mig dels hur de olika maskinerna fungerade och dels mycket om de olika papperskvaliteterna som producerades. Från tiden som driftsingenjör har jag sett världen ur en beställares ögon och vet vad jag vill och kan få ut av en extern partner som en processkonsult för problemlösning eller utvecklingsfrågor. 

- Nu när jag flyttat tillbaka till Övik står inköp av en båt, helst en daycruiser, högst upp på listan. Här finns en fin skärgård och jag trivs verkligen att få komma ut på sjön. Döttrarna håller på med fotboll och innebandy och dem följer jag från föräldraklacken. För egen del motionerar jag med slalom, innebandy och annat på lagom nivå. Sen följer jag givetvis MoDo Hockey, vilket inte alltid är en dans på rosor.  

Magnus når du på 0660-75023, 070-204 98 85  eller magnus.edblad@more.se.