Nyheter

MoRe har investerat i ett nytt SEM/EDX system

2011-09-29

Bättre bildkvalitet, lägre förstoringsgrad och bättre röntgensystem, EDX-detektor som ger snabbare framtagning av grundämneskartor samt fler och snabbare analyser är några av de viktigaste fördelarna med MoRe Research nya svepelektronmikroskop, SEM.

1966 var det en teknisk sensation när dåvarande MoDo FoU köpte in sitt och branschens första transmissionselektronmikroskop, TEM, för användning i sin grundforskning. Så sensationellt att mikroskopet då presenterades i TV-programmet Tekniskt Magasin. MoRes nya SEM är det femte i raden av elektronmikroskop inom MoDo och MoRe. 

- Mikroskopet är kompaktare och betydligt bättre än sin senaste föregångare, säger Marie Tjärnström, som är MoRes specialist på SEM-analyserna. Bildkvaliteten är betydligt bättre. Röntgensystemet är bättre och röntgendetektorn är på 50 mm2 och kan därför samla in fler signaler på kortare tid, vilket öppnar nya möjligheter. Mapping, dvs grundämneskartorna, kan därför göras på kortare tid.

- Jag vill gärna tänja på gränserna för vad det går att göra med mikroskopet och för att kunna utveckla nya metoder. Exempelvis använder vi egna metoder för att studera fyllmedelsfördelningen i z-riktningen för obestrukna papper och för att studera pigmenttäckning.

- De allra flesta proverna är torra, men även våta prover kan studeras efter torkning. Exempel på det kan vara föroreningar som en kund vill veta vad de består av. Referensprover är till stor hjälp för att exempelvis kunna bestämma sammansättningar i prickar och avsättningar. 

- Uppdragens art varierar och kan tex omfatta reklamationer, processproblem och konkurrentanalyser. Instrumentet har även en roll att spela i samband med produktutveckling. Oftast används SEM i kombination med ljusmikroskop och/eller FT-IR. Eftersom SEM-tekniken är branschneutral så får vi in allt fler uppdrag från andra branscher än skogsindustrin. Uppdrag från läkemedels- och verkstadsföretag är exempel på detta, slutar Marie.

För mer information kontakta gärna Marie Tjärnström, tel 0660-750 83, E-post