Nyheter

Leticia, vår mest långväga medarbetare

2013-12-18

Leticia Acevedo Förrich passerar nu två år som MoRe-anställd. Vägen från Merida i Mexico till Örnsköldsvik började med en civilingenjörsexamen, fortsatte via jobb som laboratoriechef, personalchef, medlem i dansgrupp, därefter arbete i Norrköping och har nu nått MoRe och en tjänst som laboratorieingenjör.

Leticia kommer ifrån staden Merida på Yucatánhalvön i Mexico och är civilingenjör i bioteknik från Instituto Tecnologico de Merida. Efter examen arbetade hon som laboratoriechef på ett mejeri, som konsult på ett statligt institut för att sedan bli personalchef på ett kulturinstitut och sedermera säljchef på en resebyrå för konferenser i Mexiko.

– Redan när jag gick på universitetet i Merida deltog jag i en dansgrupp där vi dansade mexikanska danser, berättar Leticia. Gruppen representerade Yucatán när vi dansade på olika platser hemlandet och Mexico när vi turnerade utomlands. Vi har bland annat dansat i USA, Frankrike och i Spanien. Jag bytte jobb flera gånger när jag bodde i Mexico men var alltid med i samma dansgrupp, eftersom det är ett stort intresse.

– År 2002 hamnade jag i Sverige och Norrköping, fortsätter Leticia. Där studerade jag bland annat matematik, kemi, fysik och biologi på KomVux för att lära mig svenskt teknikspråk och fick sedan jobb på Norrköpings Vatten där jag jobbade som laboratorietekniker.

– För drygt två år sedan fick jag se att MoRe sökte en laboratorieingenjör. Det lät intressant så jag sökte och fick anställning här i januari 2012. Jag hade en dröm om att komma tillbaka till mitt ursprungliga yrke och här på Analysteknik har jag fått den uppfylld. Här gör jag olika analyser, bland annat med den nya jonkromatografen. Jag trivs utmärkt och har känt mig hemma här från första stund. Jag älskar att labba så tiden på MoRe har gått fort. Alla är så vänliga och hjälpsamma och vi skrattar ofta.

– Då och då har jag också nytta av att jag har spanska som modersmål. Ibland får vi förfrågningar på spanska eller besökare som talar spanska och självklart är detta mycket bra för våra kundrelationer..

– På fritiden tycker jag om att promenera, laga mat, baka, träna liksom att fixa olika små grejor. Jag är nog vad ni på svenska kallar pysslig. Här på jobbet har jag lärt mina kollegor vad god morgon heter på spanska och andra hälsningsfraser, slutar Leticia som tillbringar årets jul- och nyårshelger med sina släktingar i den mexikanska värmen. I dagsläget är dock snödjupet i Mexiko och i Örnsköldsvik på samma nivå. (God morgon heter förresten ¡buenos días på spanska).