Nyheter

Nyfikenhet och vilja att prova på många saker

2013-09-04

Konrad Elmgren är projektingenjör på Analysteknik med ansvarsområden inom GC/GCMS och för analyser kopplade till dissolvingcellulosa. Under sina 2,5 år på MoRe har han deltagit i många speciella analysprojekt.

- Jag gick ut Uppsala Tekniska Högskola som civilingenjör år 2002, berättar Konrad. Arbetsmarknaden var inte glödhet, varför jag fortsatte att läsa och skaffade mig kompetens som gymnasielärare i matte och kemi. Efter ett inhopp på Eurofins, där jag sysslade med metallanalyser, jobbade jag som gymnasielärare i Mellerud och Fagersta. Jag trivdes som lärare och är stolt över att jag fått lära elever att lyckas i sina studier. Generellt tycker jag att det är roligt att hjälpa andra människor. Det är ju mycket tillfredsställande att kunna bidra med lösningar till kemiska frågeställningar som våra kunder har. Det är ju också ett sätt att hjälpa till.

- År 2011 sökte jag och fick ett vikariat här på MoRe och därefter blev jag fast anställd på avdelningen för Analysteknik. Det passade bra eftersom jag är utbildad inom kemiteknik med inriktning läkemedel/analytisk kemi. Mitt exjobb omfattade utveckling av en metod för kapacitetsbestämning hos kromatografiska media. På MoRe har jag ansvar för analyser kopplade till dissolvingcellulosa, liksom för GC/GCMS, men kör också många HPLC-analyser.

- Höjdpunkter i arbetet är att utveckla metoder och skräddarsy analyser när inga standardmetoder finns. Det är en stor variation i det jag gör, vilket är bra då jag gillar utmaningar. En röd tråd i mina jobb är min nyfikenhet och vilja att prova många saker, vilket jag får göra här. Eftersom det finns många som jobbat länge på MoRe, har det varit bra att komma in som ny, då det finns en stor erfarenhet och kunskapsbas att lära sig av.

- Jag är en idrottsmänniska och gillar att springa, liksom att spela innebandy, badminton och golf, även om det har blivit mindre golf på senare år. Min fru och jag besöker ofta svärföräldrarna och hjälper till med deras skogs- och jordbruk. Det är en fin avkoppling tycker jag, slutar Konrad.