Nyheter

Åsa har lång erfarenhet av kemiska analyser

2014-12-11

Med mer än trettio års erfarenhet av kemiska analyser är det ingen överdrift att säga att Åsa Albano besitter stor kunskap om analyser och analysutrustningar. Efter ett antal år på SLU och AstraZeneca i Umeå arbetar hon sedan tre år tillbaka på Analysteknik hos MoRe.

– Jag gick 4-årigt tekniskt gymnasium i Umeå och fortsatte med att läsa kemi i två år på universitetet och är utbildad laboratorieingenjör, berättar Åsa Albano. Efter studierna arbetade jag i många år på SLU och analyserade olika slag av biologiskt material och jord, vilket ingick i olika forskningsprojekt.

– Sedan följde åtta år på AstraZeneca som då hade både kvalitetslaboratorium och läkemedelsförpackning i Umeå. Läkemedlen kom från AstraZeneca i Södertälje till oss för analys och säkerhetskontroll. Vår uppgift var att analysera den aktiva substansen i medicintabletterna för att se att det fanns tillräcklig mängd aktiv substans och att de frisattes i kroppen på rätt sätt och i rätt tid.

– Nu har jag jobbat hos MoRe Research i tre år och gör analyser av många slag. Jag är ju sedan åren hos SLU och AstraZeneca bekant med många analyser och analysutrustningar som GC och HPLC som vi använder här hos MoRe. Vi får uppdrag som handlar om biologiskt material i form av råvaror för massa, papper och bioraffinaderi, vilket jag också arbetade med på SLU. Fast det klart, det var aldrig tal om analyser av Kappatal hos AstraZeneca, så det har jag fått lära mig här.

– Jag trivs jättebra på MoRe och det är roligt att få göra många olika saker. Det händer mycket hela tiden här, och det gillar jag. Jag bor i Umeå och pendlar därför med tåget varje dag, vilket går riktigt bra.

– På fritiden är det mycket motion i olika former som skidåkning, löpning och cykling på landsväg, allt beroende på väder och årstid. En gång i tiden spelade jag fotboll, men nu är det en annan bollsport, innebandy, som gäller, vilket jag också tycker är mycket roligt. Tidigare var det mycket ”hämta och lämna” när barnen idrottade, men nu är de utflugna så därför kan vi motionera när vi vill, slutar Åsa.