Nyheter

Det är roligt nästan jämt

2014-06-24

Curt Hägglund är MoRes specialist på dissolving och har bred erfarenhet inom kokeri och blekeri, av kemiska och mekaniska massor, både på laboratoriet och i fabrik. Här berättar han om sina år hos MoDo FoU och MoRe Research.

– Jag började på MoDo FoU som laborant direkt efter grundskolan 1966. Först fick jag jobba mycket med kokning och efter några år med blekning. Samtidigt läste jag till fackskoleingenjör på kvällstid. På 1970-talet jobbade jag sju år i Husum på massabrukets laboratorium, först på skift och sedan på dagtid, innan jag kom tillbaka till forskningen på den särskilda avdelningen för extraktivämnen. Det var både intressant och roligt.

– När Iggesund kom in i MoDo i slutet av 1980-talet drevs ett projekt för tillverkning av CTMP-massa i Domsjö. Vi hade många projekt ihop med Iggesund och jag hade ansvaret för raffinören och frotapulpern som vi hade här på forskningen. När satsningen på CTMP-massa lades ner och CTMP-fabriken såldes till Fors, såldes också vår raffinör och frotapulper, fast till en skrothandlare.

– Därefter återkom jag till blekningen där vi jobbade med såväl kemiska som mekaniska massor inklusive returfibermassor. Det var en rolig tid med många frågeställningar och uppgifter som skulle lösas, allt ifrån hur åldringsbeständigheten på TMP-massa kunde förbättras till klorfri blekning.

– När Husum byggde blekeri 5 var jag och Torbjörn Sjölund djupt involverade. Det var ett helt nytt blekeri och för att kunna styra doseringen av klor och klordioxid byggde MoDo FoU en kalorimeter för detta. Vi var spända på hur den skulle fungera ute i fabriken, men den gick hur bra som helst.

– När Domsjö återupptog tillverkning av dissolvingcellulosa i början 1990-talet fick vi plocka fram en del av den gamla mikroanläggningen som samlat damm allra längst ner i källaren under många år. Som en följd av Peter Strunks doktorandarbete om karakterisering av dissolvingcellulosa, sattes hela anläggningen i drift.

– Nu är det viskos för hela slanten och vi har uppdrag för många kunder, eftersom dissolving och viskos blivit så hett för industrin. Vi jobbar också med att koordinera och utvärdera nya metoder så att vi talar samma språk som kunderna. Dessutom ska metoderna vara så enkla som möjligt för att bestämma olika egenskaper. Det har också beslutats att MoRe ska bygga en ny dissolvingpilot, vilket känns mycket spännande.

– Att få göra mycket nytt och lösa problem ger mig stor arbetsglädje för då kliver man inte in på något som redan är färdigt. Jag är tekniskt intresserad och vill gärna utveckla saker så att de blir bättre. När man varit med så länge som jag har varit får man många frågor och jag delar gärna med mig av erfarenheterna som jag samlat. Samtidigt växer man med unga som kommer in med entusiasm och nya idéer. Man ska inte känna motstånd mot nya idéer eller nyanställda.

– Jag har faktiskt haft roligt hela tiden här. Visst kan det väl gå snett ibland, men då gäller det att lösa problemet och gå vidare. Attityden att ”så här har vi alltid gjort” är inte min melodi, utan jag gillar att pröva nya idéer för att se om de är bättre än de gamla. Ibland är de det och ibland inte.

– På fritiden tycker jag om att röra mig lite med cykling och promenader, vilket jag får göra inte minst för att frugan och jag har en hund. Men roligast är att snickra, vilket passar bra eftersom vi har en sommarstuga vid en sjö lite inåt landet där vi är under sommarhalvåret. När hösten kommer är det skönt att låsa igen sommarstugedörren och krypa in i lägenheten i stan.

Säkert blir det roligt även då om vi känner Curt rätt.