Nyheter

Papper och massa både på arbetstid och fritid för Saad

2014-11-03

Saad Al-Beethani arbetar sedan snart två år som laboratorieingenjör på Processteknik. Han har under en del av tiden arbetat med blekningsprojekt och har nu breddat arbetsområdet med malning, den dynamiska arkformern och experimentpappersmaskinen. Med sig till MoRe har han en fyraårig kemiutbildning från Baghdad University samt sex års erfarenhet av plasttillverkning i bagaget.

– Efter min utbildning arbetade jag i en stor irakisk koncern med över 5 000 anställda, berättar Saad Al-Beethani. I koncernen tillverkades fläktar, vattenpumpar, luftkonditioneringsutrustning, m.m. Jag arbetade i teknikavdelningen i en av fabrikerna där vi tillverkade plastdetaljer för olika produkter som sattes samman i andra fabriker inom koncernen.

– Mina arbetsuppgifter var problemlösning, produktutveckling liksom metodutveckling och metodbeskrivningar. Det var arbetsuppgifter som jag trivdes bra med. Ibland besökte jag andra fabriker för att tillsammans med dem lösa problem eller testa nya produkter.

– Jag kom till Sverige år 2009 och gick på Komvux för att lära mig svenska. Engelska kunde jag sedan tidigare, så det gick därför lättare att komma in i det svenska språket. Jämfört med mitt modersmål så är ju inte bara bokstäverna annorlunda. På arabiska skriver och läser vi ju dessutom från höger till vänster. Efter att ha lärt mig svenska fick jag olika praktikjobb, bland annat hos SEKAB, hos en bilverkstad och hos MoRe.

– Här fick jag till en början lära mig blekning och arbetade med blekningsuppdrag. Nu jobbar jag med malning, arkformning och med experimentpappersmaskinen. Det är spännande att få lära sig nya saker och Jan-Ove Häggström är en erfaren lärare.

– På fritiden läser jag en distanskurs på 15 poäng om pappers-, massa-, grafisk och ytbehandlingsteknik vid Karlstad universitet. Jag gör alla laborationer här hos MoRe vilka omfattar alla processer från vedråvara till bestruket papper. På så vis har jag fått bra kunskap om hela processen. Mitt mål är att läsa in kurser som tillsammans med min kemiutbildning i Irak ger en svensk civilingenjörsexamen.

– Jag trivs bra på MoRe, säger Saad. När jag jämför förhållandena på den irakiska plastindustri där jag arbetade, innan jag kom till Sverige, med hur det är här på MoRe, är det speciellt två saker som skiljer sig. Stämningen här är informell och trevlig utan några hierarkier och säkerhetsaspekten i jobbet är mycket högre.

– Mina universitetsstudier gör att jag inte har några fritidsproblem under vintern. På sommaren gillar jag att fiska och promenera. Jag kunde inte prova på skidåkning i vintras eftersom vintern var så dålig, som mina arbetskamrater sa. Vi får se hur det blir i vinter.