Nyheter

Man ska aldrig säga aldrig

2015-08-28

Tomas Gardfors är sedan i våras anställd som projektingenjör på Analysteknik hos MoRe. I arbetsuppgifterna ingår att arbeta med kvalitetsuppföljning och metodvalidering liksom att bidra till marknadsföring av Analystekniks tjänster.

– När jag slutade gymnasiet i Örnsköldsvik och flyttade till Umeå för en musikutbildning så sa jag: Aldrig mer Örnsköldsvik och inga studier med mycket matte, berättar Tomas. När jag insåg att jag inte ville jobba med musik så sa jag; Aldrig mer Umeå och flyttade till Luleå för att läsa miljöutbildningen ”Arena jordens resurser”. Efter året i Luleå bet jag huvudet av skam och flyttade till Umeå för att läsa Teknisk kemi på Umeå universitet. Och nu arbetar jag i Örnsköldsvik och trivs med det trots mitt tidigare löfte. Man ska tydligen aldrig säga aldrig.

– Mina arbetsuppgifter hos MoRe är att arbeta med kvalitetsuppföljning och metodvalidering för Analysteknik. Därför fick jag redan i början av anställningen gå utbildningen ”Mätkvalitet på laboratorier”. Den gick hos SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i Borås som verkligen kan betydelsen av mätkvalitet, kalibreringsexperter som de är.

– Analyser är en intressant och speciell värld, fortsätter Tomas. Det är mycket som samverkar för att få ett pålitligt och reproducerbart resultat. Provets art och tillstånd, mätmetodens inbyggda noggrannhet, kalibreringen av mätinstrumentet med mera. Det finns exempelvis standardiserade mätmetoder där det i metodanvisningen anges avvikelser på ±10 till 15 %, det vill säga metoden i sig har en inbyggd osäkerhet. Sen finns det metoder med mycket hög säkerhet för andra egenskaper. Oavsett vilket så gäller det att på alla sätt försöka maximera mätnoggrannheten.

– Vi har stora möjligheter att erbjuda kunderna analyser av det mesta som är intressant inom de branscher vi jobbar inom. Våra instrument täcker ett brett spektrum och när det inte finns standardmetoder att tillgå så kan vi många gånger själva utveckla metoder för att mäta det som kunden vill ha analyserat. På så vis är vi inget vanligt analysföretag.

– MoRe är en bra arbetsplats med trevliga arbetskamrater så det är lätt att trivas här. Vi är en bra blandning av erfarna medarbetare och yngre kommande stjärnor. Mina arbetsuppgifter, som också omfattar marknadsföring av våra analysmöjligheter, är utmanande och jag lär mig nya saker varje dag. Under min utbildning blev jag intresserad av att arbeta med förnybart bränsle och förnybara produkter. Här hos MoRe i Örnsköldsvik med företagen i området har jag verkligen hamnat mitt i en spännande utveckling, inte minst med den kommande piloten för nanokristallin cellulosa.

– Under vinterhalvåret går många kvällar åt till att följa MoDo Hockeys framfart i SHL. Både på läktarplats och i hockeysoffan. Vi är ett gäng kompisar som köpt säsongskort i Fjällräven Center och vid bortamatcher brukar vi samlas och heja framför TV:n.

– Under sommarhalvåret ägnar jag en del tid åt att cykla mountainbike. I somras gjorde jag min andra CykelVasa. Den var riktigt tuff då jag, liksom förra året, fuskat lite för mycket med träningen. Musikintresset är också en stor del av mitt liv. Det hela började när jag fick möjlighet att spela i rockband istället för blockflöjt i fjärde klass. Ingen ville spela elbas så det skrev jag utan att tveka upp mig på. Sen dess har jag varit med i sju-åtta band, från början heavy metal, men senare i band med något lugnare repertoar. Just nu spelar jag inte så mycket, men man ska aldrig säga aldrig…