Nyheter

MoRe storsatsar inom ljusmikroskopi

2015-10-29

Uppdrag där ljusmikroskopi är ett viktigt verktyg ökar och därför satsar MoRe Research inom området med ett nytt ljusmikroskop, det mest kompletta som finns att köpa, samt genom att anställa en till specialist inom ljusmikroskopi.

– Vi har ständigt hög beläggning av uppdrag där ljusmikroskopet används, berättar Birgitta Lundgren, specialist och ansvarig för ljusmikroskopi. Därför känns det mycket bra att har vi investerat i ett nytt ljusmikroskop med kamera, dator och tillhörande mjukvara. Det nya mikroskopet gör det enkelt att via touch skärm snabbt växla mellan olika förinställda inställningar och dessutom är filterbytena enklare. Mikroskopets kamera har en högre upplösning, vilket gör att kunderna kan få mer högupplösta bilder än tidigare.

– Det här mikroskopet är det mest kompletta som finns att köpa då det har all tänkbar ljusteknik. Det är ett bra verktyg och jag kan utnyttja dess olika inställningsmöjligheter för att hitta orsakerna till olika problem. Uppdrag jag får är inte bara att finna orsaker till reklamationer, utan tekniken ingår ofta i process- eller produktprojekt, vid fiberanalyser eller konkurrentprovning.

– Vi har investerat i ett nytt ljusmikroskop och samtidigt gjort klart med anställning av Jessica Sjöstedt som kommer att arbeta hos oss som projektingenjör från och med januari, säger Robert Selling, avdelningschef på Analysteknik. Efterfrågan på uppdrag där ljusmikroskopi är en nödvändig teknik är stor och vi ser en successivt ökad efterfrågan på sådana uppdrag. Därför gör vi denna kraftfulla satsning.

– Det känns jätteroligt att få komma till MoRe som verkar vara ett spännande företag med mycket utveckling på gång, säger Jessica Sjöstedt. Jag är molekylärbiolog med flerårig erfarenhet av ljusmikroskopi och arbetar för närvarande på företaget Umecrine i Umeå och tycker att det ska bli spännande att snart få dyka ner i fibervärlden.

Mikroskopet är ett Zeiss Imagen Z2m och kameran en Axicam 503 color.