Nyheter

Utan driv renoveras inte ett hus på två månader, säger Ami Karlsson

2015-04-29

Ami Karlsson arbetar sedan tre månader som projektingenjör hos MoRe Research. På arbetstid har det hittills varit blekeriprojekt och på fritiden renoveringsprojekt.

Ami har läst civilingenjörsutbildningen Teknisk kemi på Umeå universitet och hade under somrarna sommarjobb i olika delar av värdekedjan, vilka gett erfarenheter till nytta i arbetet hos MoRe. Hos SCA Obbola arbetade hon i våtlabbet med olika uppgifter som att springa i fabriken och hämta prover, arka massa och göra mätarkontroller medan hon hos Flextrus i Lund arbetade med upplägg av flexoklichéer på tryckverksrullarna i flexopressarna.

– Hos Flextrus insåg jag betydelsen av hög noggrannhet i samband med processen, säger Ami. Det är en lärdom som jag tog med mig och som jag har nytta av nu. Mitt exjobb gjorde jag i anrikningsverket i Boliden om vattenrening genom eutectic freezing. När exjobbet var klart fick jag sommarjobb där och arbetade som ingenjör och projektledare i ett projekt för att laka ur och koncentrera upp en viss metall.

– När jag slutade i Boliden fick jag tips om Åkrokens och SP Processums arton månaders traineeprogram, där jag efter en uttagningsprocess blev antagen. Det var en intressant tid med fyra traineeperioder, ett företagscase och föreläsningsveckor däremellan. Man utvecklades som person under programmet och insåg att man kan mer än man tror. Av traineeperioderna trivdes jag bäst under den hos MoRe eftersom jag fick jobba med de tekniska kemibitarna, så när jag fick erbjudande om ett arbete som projektingenjör här var det lätt att svara ja.

– Jag har jobbat både med interna projekt samt i blekeriprojekt själv och tillsammans med andra och kommer också att gå emot viskosbiten, som blir allt viktigare för MoRe och som är efterfrågat från flera kunder. Det är spännande att jobba hos MoRe och jag har fått vara med om mycket på en kort tid. Jag får ta hand om kunder, lämna offerter och dra in egna projekt. Det är roligt att få ansvar så tidigt.

Hur ser din fritid ut?

– Då dansar jag och renoverar, fast inte samtidigt. Vi har nästan renoverat färdigt vårt hus, så jag är projektledare hemma också. Utan driv renoverar man inte ett hus på två månader om man samtidigt har ett arbete på dagarna. Dessutom tycker jag mycket om att dansa så jag åker på olika dansställen och logar någon gång i veckan, slutar Ami.