Nyheter

Tekniken bakom piloten för nanokristallin cellulosa har fått innovationspris

2016-05-12

Tekniken för framställning av nanokristallin cellulosa i den kommande piloten i Örnsköldsvik har utvecklats och patenterats av det israeliska innovationsföretaget Melodea och har belönats med ”Nanotechnology Innovation of the Year Award” på NanoIsrael 2016. Piloten som ska byggas i Örnsköldsvik ägs av SP Processum, MoRe Research, Holmen och Melodea.

Nanokristallin cellulosa har många intressanta materialegenskaper och kan användas för exempelvis byggmaterial, biokompositer, tryckt elektronik och färgtillsatser. Nanocellulosa är ett mycket hett område och forskning bedrivs på många håll i världen. För att kunna ta material med nanocellulosa till marknaden är det viktigt att det finns tillräckliga mängder för att kunna göra större applikationsförsök. Förutom rena forsknings- och uppskalningssyften i pilotanläggningen är en viktig funktion också att producera tillräckligt stora mängder av nanokristallin cellulosa.

– Vi gratulerar Melodea till denna fina utmärkelse, säger Stefan Svensson, VD för MoRe Research. Den visar att tekniken som kommer att användas i den pilot som ska byggas är högintressant för att kunna utveckla en rad nya produkter baserade på förnybar råvara.  Det faktum att denna teknik kommer att utvecklas i stor skala just här i Örnsköldsvik är en bekräftelse på att vi ligger långt framme i utvecklingen.

– Att Melodea belönats med ”Nanotechnology Innovation of the Year Award” känns roligt och välförtjänt säger Magnus Hallberg, VD SP Processum. Melodea är ett otroligt spännande företag och den teknik de utvecklat är utan tvekan världsledande. Vi ser därför mycket fram emot att få vara med och bidra till att den skalas upp till industriella anläggningar.  Vi är också mycket stolta över att vi, tillsammans med våra medlemsföretag, akademi och offentliga aktörer i vår region, nu byggt upp en innovationsmiljö som gör oss attraktiva och internationellt konkurrenskraftiga för den här typen av investeringar och satsningar.

Melodea grundades av Professor Oded Shoseyov och Dr. Shaul Lapidot vid Hebrew University of Jerusalem, tillsammans med Tord Gustafsson, en svensk industrialist och expert inom kompositindustrin. Företaget har ett strategiskt samarbete med Holmen som också är en av delägarna.