Nyheter

Det blir en spännande höst hos MoRe

2017-08-25

Semestrarna och den största delen av sommaren har nu lagts till handlingarna och på MoRe ser vi fram emot en spännande höst med teknikutvecklande projekt, inspirerande kundkontakter, invigning, nya medarbetare, fler forskare och ny utrustning. Även om de som jobbat i sommar har haft fullt upp med analyser och projekt och stundtals haft det hett om öronen med snäva deadlines så har väl sommaren i övrigt inte varit den hetaste i mannaminne direkt, utan kanske lite mer som skalden Erik Axel Karlfeldt skrev; ”den vår de svage kalla höst” i dikten ”Höstens vår”. Vädret kan vi inte påverka, men vår egen verksamhet i höst rår vi över och den stämmer inte med skaldens beskrivning.

Satsningen i Örnsköldsvik på Europas första pilotutrustning för kristallin nanocellulosa – ett samarbete mellan Melodea, Holmen, Processum och MoRe - liksom vår experimentpappersmaskin och våra analysresurser, har gjort oss till en attraktiv partner i forskningsprojekt inom nanocellulosa. En milstolpe blir invigningen av piloten senare i höst.

Vår forskningsverksamhet växer och vi har knutit till oss två licentiander till nya forskningsprojekt som just startat. Även i vår uppdragsverksamhet har vi anställt personal så våra resurser ökar på flera områden.

Att viskosutveckling fortfarande är ett hett område märker vi eftersom vår nya viskospilot som togs i drift ifjol har bra beläggning. På tal om utrustning så är den nya spektrofotometern Elrepho nu på plats på Fysikalisk Analys, den nya ICP:n körs för fullt på metallabbet och eDNA gänget har många extraktioner på en snabbt växande marknad.

För att till sist återknyta till Karlfeldt och ”Höstens vår” där avslutningsstrofen lyder: ”vår lyckas hus har goda sparrar”. MoRes hus är rustat och har också goda sparrar och ”hösten vår” ser mycket lovande ut!

Vi ser fram emot ett fortsatt gott samarbete!