Nyheter

Handpappersmakaren Sanny Holm besökte MoRe

2018-12-11

Konsten att tillverka papper för hand är gammal och än finns eldsjälar som håller hantverket vid liv. Sanny Holm, handpappersmakare i fjärde generationen och som tillverkat papper för hand sedan tioårsåldern besökte MoRe och berättade och visade hur det går till att tillverka papper för hand.

Sanny har arbetat med handpapperstillverkning sedan han var 10 år gammal. Han startade på Tumba Bruks museum där hans läromästare Georg Anzelius också jobbade. 1982 startade Sanny sitt eget bolag Handpappersbruket som länge låg beläget i Stockholm vid Odenplan. Nu är dock verksamheten flyttad till Kälarne i Jämtland där Sanny håller på att iordningsställa ett handpappersbruk. 

– Jag har under årens lopp tillverkat någonstans mellan 250 – 300 formar och decklar för handpapperstillverkning samt flera hundratusentals ark handtillverkat papper, berättar Sanny Holm. I Hällesjö har jag förutom tillverkning av handpapper också möjligheter att trycka, liksom laboratorium samt tillverkning av vattenmärken, formar och decklar. Jag tillverkar bland annat papper till Nobelprisdiplom liksom tapeter till muséer, slott och herrgårdar liksom för exklusiva böcker. En del av verksamheten är också att åka runt och berätta om konsten att tillverka papper som en del av vårt kulturarv.

– Det var mycket intressant att höra Sanny som på ett engagerande och informativt sätt berättade om handpapperstillverkning och om sitt yrkesverksamma liv, säger Lars Sundvall, Chef Processteknik hos MoRe. Det är också fascinerande att höra hur han byggt upp ett handpappersbruk i Jämtland där han kan ta på sig uppdrag från kunder runt om i Sverige.

Här är en länk till en kort intervju med Sanny Holm från Radio Jämtland när han startade handpappersbruket i Hällesjö.