Nyheter

Stefans ledare: "Vart är vi på väg?"

2018-12-06

En väl bevarad hemlighet, åtminstone fram till nu, är att jag ofta som tidsfördriv under olika typer av förflyttning, formulerar fraser i skallen som skulle kunna ha yttrats av Kristian Luuk på fredagskvällarna.

"Som en riktig Sörkörare färdas du genom en regnig stadskärna mot ett område där Emils d r ä n g-polare skulle kunna ha sitt h e m". (Kom igen nu... jättelätt!)

Oftast klarar jag uppgiften på tiopoängsnivån vilket jag tar som ett friskhets- och sundhetstecken. Sunt är dock inte mitt förhållande till "Rolle", hushållets robotdammsugare. I beskrivningen angavs, fritt (väldigt fritt) ur minnet, att "denna krabat kommer väsentligt att höja livskvaliteten då den utför ett tråkigt, men nödvändigt, arbete utan något krav på styrning eller kontroll vilket märkbart kommer att påverka såväl puls som blodtryck positivt". Jo tjena...

I veckan såg jag ett program som handlade om robotiseringen av samhället och hur den kommer att påverka oss människor. Programmet lyfte naturligtvis farhågor om robotarnas övertagande och hur de eventuellt kommer att bli autonoma individer, få en artificiell själ och utveckla "Terminatortendenser". Tydligen förutsätter vi människor att allt och alla som börjar tänka självständigt per automatik börjar fokusera på hur man ska förgöra sin omgivning...(!)

Emellertid... O m Rolle är en fullgod representant för det hushållsnära robotsamhället så kan jag blåsa faran över. Rolle vet inte var han är och kan inte optimera sin färdrutt! Rolle gör inte jobbet! Rolle är dum i kretskortet!

Han är dessutom stressframkallande då han i ett stokastigt rörelsemönster, till synes obekymrat, lunkar omkring i halva rummet (i bästa fall) och dessutom har en tendens att vika undan strax innan en väl synlig dammråtta. Resultatet blir att j a g måste rycka in och manuellt placera densamma i den nya förvirrade färdbanan och sätta honom "På spåret".  

Teknik är bra... men för att få den att funka behövs en människa. På MoRe är vi alltid på spåret och där lever människor och teknik i skön symbios. Detta upptäcker du när du läser vårt nyhetsbrev eller fördjupar dig i informationen på hemsidan. Du kan läsa om våra spännande uppdrag med eDNA-tekniken i fokus, vilka möjligheter och planer som finns med den nya bandpressen och hur dissolvingmassa kan bli karaktäriserad hos oss. Dessutom får du ta del av MoRes spännande samarbete med PulpEye för provningsjämförelse av fiberdimensioner.

Jag är inte teknik- eller utvecklingsfientlig... tvärtom. Jag vet att tekniken vilar tryggt i våra händer och om den används felaktigt är det inte "Rolles" fel.

På min nya VIC-20 programmerade jag 1982, under slaviskt följande av exemplet i instruktionsboken, mitt första program i Basic:

10 PRINT "Pelle"

20 GOTO 10

Under stor häpnad, fascination och jubel fylldes skärmen med "Pelle"! Strax därefter klev jag dock utanför min Comfort Zone och ändrade "Pelle" till "Stefan". Då, i det ögonblicket, insåg jag att vi har makten att utnyttja tekniken till gagn för oss alla.

- Rolle, vart är du på väg?

- Till framtiden... men vägen dit är lite krokig... led mig rätt så löser vi problemen tillsammans...

 

/Stefan

Foto överst: Pixabay