På Mittuniversitetet pågår just nu forskning för att skapa en mer hållbar livsmedelsbransch. Bioslam från pappersindustrin tas tillvara och i slammet odlas larver som kan bli fiskfoder.
Larverna, som befinner sig på MoRe Research laboratorium i Örnsköldsvik, göds med rester från tillverkning av pappersmassa. Sedan matas odlad fisk med larverna och den odlade fisken äts av oss människor.
– Om det fungerar så finns en stor potential med den här metoden. Vi skulle kunna framställa väldigt mycket fiskfoder. Det skulle bli en stor miljönytta, säger Robert Norgren, industridoktorand vid Mittuniversitetet.
I labbet sorterar man ut larverna från bioslammet. Det är en tidskrävande och petig process.
– Det ska sedan göras industriellt men än så länge görs det manuellt, säger Robert Norgren.
Forskningen är ett samarbete med Härnösands kommun och ett av tre pågående projekt inom Foodtech – ett begrepp som syftar till innovation för att utveckla livsmedelsbranschen att bli mer hållbar.