Nyheter

Hydrofoberingsmedel ur björkbark

2019-08-29

Professor Bjarne Holmbom från Åbo Akademi, Finland gästade oss den 29 augusti och höll en inspirerande föreläsning om hydrofoberingsmedel ur björkbark. Han besökte oss i samband med att vår licenciand Tove Joelssons hade ett handledarmöte med workshop. Stort tack för att du delade din forskning kring björkbarkens potentiella användningsområden.

Historiskt sett används björkens bark, vanligtvis kallad näver, till att tända brasor, byggmaterial, matlagningskärl i ugn och som skrivmaterial. Bjarne Holmbom visade med finurlig och enkel forskning att betulinaggregat kan ge en hydrofoberande effekt på pappersytan.

Suberin är ett korkämne som finns lagrat i barken och som massaindustrin använder som specialpolymerer. Det liknar till strukuren lignin men innehåller också starkt hydrofobiska alifatiska fettsyror och är den mest kända motståndskraftiga biopolymeren.

Betulin finns i näverns korkskikt i form av triterpenen betulinol, en sorts terpentin som ger nävern dess vita färg. Betulin skyddar trädet mot svampar och bakterier och används idag inom kosmetikaindustrin.