Nyheter

Nyhetsbrev ute - Sådd och skördetid

2019-09-04

- Stefan... kan du gå ut i trädgården och kolla om det finns någon fräsch ruccola kvar?

Gulp!.. Panik!... Vad är nu på gång?

D å... från en höstgrå himmel dök en stressreducerande förnimmelse av julen upp i form av en travesti på det mest kända citat som SVT förmedlar den 24:e december:

”Under bråkdelen av en sekund genomgick Karl-Bertil en inre kris. Ljuga? Nej! Rakryggat yppa sanningen...”

- Jajemen... här finns det ruccola... i mängder!

Och mängder finns det... av a l l t denna tid på året. Trädgårdsvindruvorna i odlingszon V, vars mediokra totalvolym enligt formeln 4*pi*r^3/3 är marginellt större än kärnans dito, hänger i klasar.

Tomaterna kämpar för undvika första frosten och blir klara precis när kilopriset på ICA bottnar. De plommon som oåtkomligt för konventionella stegar växer i trädets topp är redan färdiga då de har haft förmånen att växa hela 4.5 m (!) närmare solen (drygt 8 ljusminuter bort!) än de kart som finns inom upptagningsområdet för en person på 1.78 m (Previa har snott en cm varje gång de senaste tre hälsoundersökningarna!).

A l l a 63 squashar blir klara samtidigt och skogen är full av stolta fjällskivlingar varvat med vit flugsvamp för att göra livet mer spännande. Hösten är härlig och nu ska det skördas!

För MoRe och för alla andra företag i branschen är det sådd och skördetid året om och det vi sår idag kommer vi att skörda längre fram, oavsett årstid.

Sådden utgörs av kompetensuppbyggande, planering, rekryteringar, relations- & förtroendeskapande åtgärder, strategiska investeringar samt att se varje uppdrag som både sådd och skörd; De frukter som skördas från ett lyckat projekt utgör frön för att ta nästa steg i utvecklingen!

I höstens första nyhetsbrev och på hemsidan får du en inblick i hur MoRe brukar den näringsrika forsknings- och utvecklingsmylla som byggts upp under det senaste seklet.

Du får bland annat ta del av de frön för vidare utveckling som Sandra Bergqvist har sått genom sitt examensarbete rörande analys av olika råvaror. Vi har att göra med ett komplext material och det kräver ett ökat fokus på utveckling av robusta analysmetoder annars famlar projekten i "tro" och "muntlig tradition". Så kan vi inte ha det... bioekonomisatsningarna behöver rätt verktyg för att gå i mål!

Vidare berättar vi om Professor Bjarne Holmboms besök där han hos oss, från sin imponerande forskningsgärning, fokuserade på björkens dolda möjligheter. "Björken står där grann och fin - Lockar med sitt betulin".

I näringsrik jord växer det bra och vi är både glada och stolta över att 'WWSC Academy Summer School' förlade delar av sin kurs till Örnsköldsvik. Idealt hade varit att belägga de drygt 50 doktoranderna och deras namnkunniga föreläsare med kommunarrest men i avsaknad av juridiskt utrymme för detta hoppas vi att vi lyckats montera en fiktiv, magnetisk fotboja på dem i alla fall. Kom gärna tillbaka och så och skörda med oss!

Att jobba i den här branschen är fantastiskt och det är inte utan att man ibland får illusionen av sig själv iklädd randig skjorta och vegamössa gå omkring och likt Gustav Mandelmann skrocka förundrat över allt spännande och välsmakande som poppar upp på laboratorierna och i fabrikerna.

Ettåriga växter är förvisso fina men forskning och utveckling måste ses i ett längre perspektiv så låt oss ha en fortsatt perenn relation.

/Stefan "Mandelmann"

 

Vill du ha nyhetsbrev från oss? Klicka vidare här.