Nyheter

Sandra Bergqvists exjobb gav sommarjobb och nu arbete som labingenjör hos MoRe

2019-12-11

Som resultat av ett väl genomfört examensarbete samt sommarjobb är Sandra Bergqvist sedan oktober i år anställd som laboratorieingenjör vid MoRes avdelning Analysteknik. Hon har studerat vid Örebro universitet på deras Analysvetenskapligt program i kemi med inriktning mot forensik och kommer bland annat att arbeta med kromatografiska analyser som jonkromatografi, HPLC och GC.

– Jag gjorde mitt examensarbete ”Råvaruanalys för bestämning av kolhydrater, lignin och askämnen”i våras här hos MoRe på uppdrag av MoRe, RISE Processum, Umeå universitet och Sekab, berättar Sandra Bergqvist. Det handlade om att göra en utredning av analysmetoder för cellulosa och lignin. Det finns ju flera metoder anpassade för olika råmaterial men man ville veta om man det finns möjligheter att bredda användningen av en existerande analysmetod för cellulosa och lignin avsedd för vedflis till andra cellulosamaterial, exempelvis gräs.

– I exjobbet ingick att genomföra försök med extraktion och syrahydrolyser. Slutsatsen blev att det för närvarande inte finns en metod som fungerar bra på alla former av bioråvara utan den som fungerar bäst är trots allt NRELs, National Renewable Energy Laboratory’s, metod som är anpassad till vedråvara och som visade sig fungerar hyggligt bra på andra typer av cellulosamaterial.

– Efter exjobbet fick jag sommarjobb här hos MoRe jobb och när de sökte en laboratorieingenjör tog jag chansen och fick en fast tjänst. Jobbet passar som hand i handske och jag får tillfälle att använda mina kunskaper inom kemiska analyser och analysutrustningar. Dessutom finns en bred kunskap hos mina kollegor och jag får verkligen chansen att lära mig mycket och vidareutvecklas. Det är roligt att få jobba så kundnära som man gör här hos MoRe och jag har verkligen känt mig välkommen från första stund.

– Vi har en gedigen analyskunskap och kännedom om våra kunders olika frågeställningar, säger Robert Selling, chef Analysteknik. Men det är viktigt att också kunna fylla på med färska kunskaper och därför känns det bra att ha anställt Sandra som kommer direkt från Örebro universitets Analysvetenskapligt program i kemi med inriktning mot forensik, en utbildning där teori varvas med mycket praktiskt analysarbete.

Hur ser din fritid ut, Sandra?

– Jag är uppvuxen i Sunne i Värmland och trivs därför med att vara ute i naturen. Skogsindustrin är ju också en framtidsindustri med förnybara resurser. Förutom att vara i naturen gillar jag att simma längd eller koppla av med att läsa en hel del liksom att brodera, slutar Sandra.