Nyheter

Stefans ledare: 3 000!

2019-11-20

"Fel 3 000 har uppstått" lyser det återigen från displayen på hushållets dammsugarrobot när han (den är döpt till "Rolle") knappt har lämnat laddstationen och likt grekiska mytologiska Cykloper, påbörjat sin enögda, laserstyrda navigering i rummet.

Det som får mig att reflektera är kanske inte att fel 3 000 har uppstått... igen, utan snarare att numreringen för en lekman, ej bevandrad i dammsugarrobotars AI, snabbt drar den matematiska slutsatsen att det borde finnas minst 2999 andra fel som kan uppstå och i skenet av detta kanske den robusthet som utlovades vid köpet var en smula överdriven.

"3 000 km", höll jag på att skriva, är avståndet från Örnsköldsvik till SPCIs Höstmöte i Sundsvall tur och retur innan jag kom på att jag missat med en tiopotens. Men vad tusan... visst är det väl fler än jag som ibland har blandat ihop kronor och Euro?

3 000, eller i alla fall näst intill, är dock det imponerande antalet nya kompetenta kollegor som MoRe har fått i och med att vi för en knapp månad sedan blev ett dotterbolag till RISE. Även om det har gått relativt kort tid känner vi oss mycket välkomnade och vi ser fram emot att fortsatt, och nu i ett större sammanhang, bidra till att stärka svensk skogsindustri genom nödvändiga utvecklings- och forskningsprojekt. Parallellt med nya spännande satsningar och projekt ska etablerad verksamhet, så som många av er känner den, löpa på som vanligt med samma servicegrad som tidigare.   

I höstens andra nyhetsbrev och på hemsidan får du träffa två nya medarbetare; Oskar Westin och Roberth Byström. Oskar kommer under sin post-doc-tjänst att forska kring nanokompositer, ett projekt som bedrivs i samarbete med KTH och Wallenberg Wood Science Centre.

Roberth, har anställts som processkonsult och kommer att stärka upp arbetena kring en rad processteknikrelaterade frågor.

Vi berättar också om Anna Svedbergs och Hans Grundbergs insatser på EPNOE i Portugal för en tid sedan samt lyfter fram de två första stipendiaterna som erhållit Carl Kempes stipendium. "More to come..."!

Novembermörkret har lagt sig över landet och i det sammanhanget skulle jag vilja citera en nära kamrat som efter att ha följt med sin fru (som är musiklärare) på fem raka julkonserter för några år sedan, med några få ord skulle sammanfatta det genomgående temat i alla julsånger: "Det är mörkt. Det är kallt. Och det är Gävligt i största allmänhet!"

Han har förvisso rätt i sak men mörker är ju bara avsaknad av ljus och det sistnämnda är det ju allas vårt uppdrag att bidra med på olika sätt. Tänker vi efter finns det säkert minst 3 000 snilleblixtrar hos var och en av oss... det blir mycket ljus det!

Jaha... nu slocknade Rolles display helt och hållet... typiskt...

 

 /Stefan

 Anmäl er till vårt nyhetsbrev!