Nyheter

Stefan Svenssons julhälsning: Ljus

2020-12-22

Vintersolståndet har passerats, Jupiter och Saturnus står i konjunktion, stjärnhimlen syns över Örnsköldsvik för första gången sedan Tage Erlanders tid och månen reflekterar det ljus som för drygt åtta minuter sedan lämnade solsystemets centrum – ”Mitt i nyllet!” (Citat: Lena Nyman eller Baloo beroende på preferenser… och kanske ålder)

När det är mörkt behöver vi ljusglimtar och vi är duktiga på att se dem. Det kommer förvisso att dröja innan det är ljust när arbetsdagen börjar och när den slutar men vi vet att den dagen kommer… det har erfarenheten lärt oss.

Att försöka påskynda det av kalendern och astronomiska cykler styrda mörkret är meningslöst men det finns andra mörker som vi tillsammans kan förkorta om vi hjälps åt och gör nödvändiga uppoffringar. Det måste vi göra!

Nu står en i många stycken ovanlig jul- och nyårshelg för dörren. Styrt av yrke, roll eller schema hoppas jag att alla får en skön ledighet när den väl kommer. Vi behöver alla tid för avkoppling, eftertanke och rekreation... Vi behöver rensa skallen en smula!

Det sistnämnda är jag dokumenterat bra på. Jag är kemitekniker, jag är 51 år, jag har gjort lumpen… jag kan de här grejerna… jag är erfaren!

Dock ”hände det sig vid den här tiden” för ett par år sedan att vi i hushållet bestämde oss för att göra världens bästa julskinka. Bra, närproducerad råvara införskaffades och ugnen drogs igång två timmar innan Bingolotto den 23:e december. Skinkmackan hägrade, drycken låg på kylning!

Problemet var att vi valde ett recept där ugnstemperaturen, ”för bästa resultat”, skulle sättas till 70 °C och för ett ögonblick glömde jag bort allt jag lärt mig om H-faktorer och Arrhenius ekvation. Vid treans bingo var innertemperaturen ”överraskande nog” endast 42 °C och snopet fick ett par skivor grevéost vilandes på nybakat vörtbröd sköljas ner med rumstempererad, avslagen julmust.

Vad finns att lära från detta? Kanske att i alla sammanhang försöka överföra kunskap inom ett specifikt område till ett annat… det är så snabba utvecklingsresultat nås. I skrivande stund står skinkan redan i ugnen och det är 48 timmar kvar till uppesittarkvällen. Det är aldrig för sent att utvecklas!

En riktigt god jul och en välförtjänt ledighet när den väl kommer önskar jag er alla och jag hoppas att vi, någon gång under 2021, kan träffas i den tredimensionella världen och inte bara framför skärmen. Till dess får vi fortsätta att hålla kontakten via digitala medier. Själv har jag bokat ett Teamsmöte med mina föräldrar på julafton:

- Nej morsan… jag påstår inte att du är mutad… du är ”mjutad”…

/Stefan

 

Foto: Pixabay