Nyheter

Stefans sommarkrönika - "Det finns inte ett moln på himlen... typiskt!"

2020-06-17

Jag är knappast den förste eller den siste som påstår att första halvåret har varit omtumlande. Vi bär alla på en oro att vi själva eller någon närstående ska drabbas, en känsla av ovisshet för de långsiktiga konsekvenserna och en klump i magen över att vi inte kan träffa de vi vill, när vi vill och under normala former. 

Emellertid, att människan är anpassningsbar och kreativ visste vi redan innan men nu ser vi detta i ett synnerligen skarpt läge. Vi kämpar emot, hittar nya vägar, anpassar oss under rådande restriktioner och rekommendationer och finner nya arbetssätt för att hålla samhällsfunktionerna och näringslivet igång.

Jag imponeras dagligen över alla åtgärder som satts in där avståndsmarkeringar, påminnelseskyltar och handspritsstationer numera är regel oavsett var man vistas i det offentliga rummet.

Som den lättrörde person jag är fäller jag till och med en tår när ICA och andra affärskedjor kör sina situationsanpassade reklamfilmer, när statsministern manar till uthållighet och när Kungen, med det allvar tillståndet kräver, lyssnar till Armens musikkår som, förmodligen tvärt emot gällande reglemente, står uppställda med 3 m lucka.

"Alla människor i världen skulle stående få plats på Gotland" men trots denna matematiska sanning är social distansering en utmaning. Vi är inte magneter med endast en "nordpol" och att repellera varandra finns inte i ryggmärgen. Ändå finns numera tankarna och respekten där inom oss. 

Det är också imponerande med vilken beslutsamhet och kreativitet som företagen och dess personal har tagit sig an utmaningarna för att, utifrån sina egna unika förutsättningar på ett säkert sätt, hålla det nödvändiga maskineriet igång.

På MoRe rullar verksamheten, inom ramen för koncerngemensamma riktlinjer och lokala rutiner, på i god fart. Beträffande kreativa lösningar så kan du nu, i avsaknad av möjlighet till fysiska besök, gå en virtuell rundvandring med nedslag i vissa delar av MoRes breda verksamhet. Du hittar länken till den guidade rundturen i denna sommarhälsning och på hemsidan.

Nu står vi inför en av årets absoluta höjdpunkter - Midsommar! Denna härliga tid där fåglar, bin, humlor och andra flygfän dominerar luftrummet, där regelverket kring krocket, kubb och boule livligt debatteras i familjens sköte och där "solen knappt har sjunkit ner så börjar den gå opp". Denna tid då literpriset på jordgubbar temporärt spräcker 70-kronorsvallen och där SMHI:s prognoser enligt västmanländskt snitt analyseras och nagelfars in i minsta detalj;

- Bra väder!

- Ja nu ja!

Apropå Västmanland så rekommenderar jag att ni som ännu inte gjort det läser följande underbara insändare i VLT.

Tvärt emot vad skribenten, förmodligen med viss glimt i ögonen påstår, tror jag hon/han har fel. Allt kommer att bli bättre men det förutsätter att vi alla bidrar på bästa sätt!

Med en proaktiv ursäkt till alla västmanlänningar jag känner önskar jag er alla en härlig midsommar och ring gärna ett samtal för mycket än ett för lite till de som ni inte kan träffa!

Ja just ja... rubriken ter sig ju en smula obegriplig. Det var svaret jag fick från en kamrat i Norberg som vid ett tillfälle hade jobbat alldeles för mycket och jag därför uppmanade honom att lägga sig på en äng och titta på molnen...

/Stefan