Nyheter

Ledaren för årets första nyhetsbrev: "Vårdagjämning"

2020-03-24

I fredags var det vårdagjämning... tjoho! Av förmodat genetiskt betingade tvångstankar gick jag i vanlig ordning ut vid 04-snåret för att möta denna, sedan urminnes tider firade högtid.

Vårdagjämningen har i strikt kronologisk ordning varit den direkta eller indirekta orsaken till uppförandet av Stonehenge, Aristoteles utgångspunkt för att beskriva hur världsalltet snurrar runt jorden (här killgissar jag en smula) och den stress Sverker Lund förmodligen upplevde då han inför aktuell högtid 1963 tecknade den av oss alla älskade "Solfilmen".

Jag blev dock lika besviken som vanligt. Ingen konfetti, inget skumparus och inga skrålande grannar... det var mörkt, det var kallt och det var Gävligt i största allmänhet! Till råga på eländet hade landskapet insvepts i en obehaglig, kall och i många stycken förlamande hinna. Det var tyst, vindstilla och all aktivitet hade avstannat.

Det är en märklig och i många stycken overklig situation som vi befinner oss i just nu men hur nedslående olika siffror, rapporter och prognoser än må vara bländas jag av alla positiva tomtebloss som poppar upp rörande olika solidaritetshandlingar, initiativ och samverkansinsatser till stöd för drabbade och för riskgrupper. Hjältarna inom sjukvården och andra samhällsbärande funktioner förtjänar hur många guldstjärnor som helst!

Industriellt gläds jag åt att den ena grannen (Sekab) gör klart för produktion av efterfrågad handsprit varefter den andra grannen (Domsjö) skänker huvudingrediensen parallellt med att rätt tåtar dras i för att den av Douglas Adams beskrivna "Vogonbyråkratin" inte ska få förhindra en angelägen produktion i ett utsatt läge. Idag känner jag enbart stolthet över att vara skattebetalare i Örnsköldsvik!

"Stolthet" är också ordet som beskriver vad jag känner över att MoRe, under rådande situation, har hittat en bra balans mellan styrande, nödvändiga riktlinjer och att hålla verksamheten igång. Jag är också glad, imponerad och stolt över att MoRes grundare, Sture Noréus har tilldelats Ekmanmedaljen, över Toves nyss avlagda licexamen, den ena Jessicas insats för att värna om en av landets mest livsbärande resurser och den andra Jessicas forskning om flisning. Att framtiden är ljus förstår ni om ni läser nyhetsbrevet eller surfar runt på hemsidan. Ett samhälle bestående av entusiaster som dessa... What could possible go wrong?

Hur slutade vårdagjämningsfirandet undrar ni kanske? Jo... efter någon timmes sömn väcktes jag av ljudet från bilrutor som skrapades, fåglar som kvittrande och det karakteristiska knastret från Icebug-dojor på gatan.

Oväntade förändringar och katastrofer i stort och smått har vi människor en grundmurad tradition av att kunna hantera. Det gäller att fokusera på det viktiga, ta hand om varandra och att följa råd och riktlinjer från experterna. ALLA har ett ansvar och ALLA kan göra skillnad!

I Kiruna går, enligt Sverkers film, solen upp 29 minuter tidigare idag än vad den gjorde för en vecka sedan. En bra och trygg metafor för att allt kommer att bli bättre men då krävs det tålamod, fokus och ansvarstagande från oss alla...

/Stefan