Nyheter

MoRe forskar med Mistra Terraclean för att eliminera föroreningar

2021-06-18

MoRe är med i forskningsprogrammet Mistra Terraclean som kommer att utveckla smarta och säkra material och tekniker som eliminerar föroreningar i luft, vatten och mark. MoRe har som uppgift att skala upp cellulosabaserade filtermaterial samt utveckla filtermaterial som ska fånga upp microplaster.

Mistras styrelse har beslut att forskningsprogrammet Mistra TerraClean tilldelas medel för en andra fas med upp till 57 MSEK över en kommande fyraårsperiod. Programmet har som uppgift att bland annat bygga vidare på sitt arbete med att rena vatten från PFAS.

Mistra Terraclean har lyckats väldigt väl med att utveckla teknik som i laboratorieförsök eliminerat vatten från PFAS (PFAS, Poly- och perfluorerade alkylsubstanser, ett samlingsnamn för en grupp industriellt framställda kemikalier) med över 90 procent. Just nu testas tekniken i stor skala i Hammarby sjöstadsverk fram till september i år. 

I Mistra TerraCleans konsortium ingår förutom KTH, även Stockholms universitet, Uppsala universitet, Swetox, IVL Svenska Miljöinstitutet, RISE, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, IKEM, samt flera företag.

 

Läs mer på Mistra.org.