Nyheter

Stefans ledare "Oktober"

2021-10-15

Nu har vi kommit till årets tionde månad och traditionsenligt börjar man prata i termer av att ”visst vore det fint om vi kunde skjuta in en extra månad?”

Håll an… det har vi ju redan gjort… och dubbelt upp dessutom! Jag är inte ett erkänt språkgeni men nog skulle jag, baserat på det lilla jag vet om bläckfiskar, kunna dryfta mig till att påstå att ”octo” i någon mening betyder ”8” och således har i tidsnöd satta historiska beslutsfattare redan utnyttjat detta kreativa utrymme för att tillgängliggöra lite extra tid för att hinna med allt som måste göras innan Sylvester har namnsdag.

Vi får vackert hålla till godo med det vi har och vi kan ju faktiskt glädjas åt att oktober är årets längsta månad där vågmästaren bland övriga 31-dagarsmånader utgörs av omställningstimmen till vintertid. Fy tusan vad vi ska producera natten mellan den 30:e och 31:a!

Låt oss njuta av denna härliga månad då lövträdens fotosyntesdrivna fabriker tackar för sig och efter en färgsprakande avslutningsshow markant ökar insynen till grannarna. En tid där trattkantarellerna skjuter upp som svampar (ehh… ja..) ur jorden, där nederbörden kommer i såväl olika aggregationstillstånd som från olika riktningar och där det av meteorologiska skäl nedprioriterade fallet med ”vänsterhandsken som försvann” från i slutet av april nu öppnas igen av hushållets utredningsteam med det passande namnet ”Cold-Case-gruppen”… jag är såväl utredningsledare som målsägande!

Vi har en spännande och utmanande tid framför oss och på MoRe och RISE är vi redo att i tät samverkan med industri och akademi både slipa till bitarna och lägga det pussel som inom en inte alltför avlägsen framtid måste fullbordas.

Med entusiastisk och målinriktad personal, framtidsfokuserade projekt och med rätt tekniska verktyg finns alla förutsättningar för att pusslets motiv kommer att bli någonting alldeles extra. I nyhetsbrevet och på vår hemsida kan du ta del av samtliga nämnda ingredienser och med tanke på den timme extra vi faktiskt har denna månad… varför inte utnyttja den till att botanisera lite i det uppdukade smörgåsbordet?

Efter ett drygt år där de flesta interaktioner har skett i 2D framför skärmen känns det skönt att vi nu successivt återgår till att träffas i den verkliga, tredimensionella världen något som framför allt förenklar men i viss mån komplicerar frågeställningarna.

Som vänsterhänt slår det mig att världens befolkning kan delas in i antingen höger- eller vänsterhänta. Denna tvådimensionella indelning funkar ju på oss men kan väl knappast vara gällande för åttaarmade bläckfiskar vars tentakler nyttjar rummet till fullo?

Som ovan nämnts finns det givetvis viktigare saker att lösa men vi får aldrig glömma bort de små frågorna. Ibland kan nonsensresonemang vara det som triggar oss att tänka utanför den box vi vanligen verkar inom…

/Stefan