Nyheter

Dag fylld av föreläsningar engagerar ungdomar i hållbarhetsfrågor!

2022-09-09

Den 8 september var det dags för hybrideventet Troëdssonsfonden event – Hur vill vi använda vår skog? Ett event med mål att engagera ungdomar i frågor som rör den svenska skogen och hållbarhet. Eventet arrangerades av RISE Processum och MoRe Research.

Tidigt på torsdagsmorgonen fylldes föreläsningssalen Pinassen i centrala Örnsköldsvik med gymnasieungdomar från naturlinjerna på Nolaskolan och Höga Kusten Teoretiska gymnasium. En live-stream startades så att även allmänheten kunde delta på distans. Dagen hade som mål att engagera ungdomar i frågor som rör skogen och hur den används som resurs.

Under dagen hölls det fyra längre föreläsningar och avslutades med ett panelsamtal mellan olika aktörer som alla berörs av skogliga frågor.

Först ut att föreläsa var Jessica Gard Timmerfors som även var initiativtagare till eventet. Jessicas föreläsning fokuserade på traditionell skogsindustri och hon delade med sig om hennes forskning och det arbete hon utför hos MoRe Research på High Coast Innovaiton Park.

Efter Jessica fortlöpte dagen med ytterligare tre föreläsningar med olika fokus. Adnan Cavka från Sekab berättade om fossilfria kemikalier och bränslen och om Sekabs innovation CelluApp och Sara Wallstén från MoRe Research berättade om hennes forskning och den produkt MoRe arbetar med som kan ersätta frigolit och andra plastprodukter med restströmmar från skogen. Sist ut att föreläsa var kommunbiologerna Dan-Erik Lindberg och Johanna Martinell som berättade om vikten av biologisk mångfald och hur kommunbiologer arbetar för att vi ska upprätthålla en välfungerande natur i stadsnära områden.

Ett panelsamtal lett av gymnasieläraren Johan Åström satte punkt för dagen. Här ställdes olika frågor till paneldeltagarna där de alla fick ta ställning och förklara sina ståndpunkter. Frågor så som kommer de nya materialen konkurrera med traditionell industri? Och Skulle du sluta använda toalettpapper om det skulle bidra till mindre klimatförändringar? avhandlades.

Eventet ville ge utrymme för att nyansera bilden och underlätta för debatt. Tillsammans kan vi försöka svara på frågan - Hur vill vi använda vår skog?

  • Sara Wallstén

    Sara Wallstén presenterar sin forskning.
  • Kommunbiologer

    Johanna Martinell och Dan-Erik Lindberg