Nyheter

Stefans ledare för nyhetsbrevet: ”Skog, ängar, kolhydrater så långt ögat når…”

2022-06-22

Man borde ju inte, baserat på livserfarenhet och förhållandevis god kännedom om cykliska företeelser, bli förvånad över den grönskande explosion som vi just nu upplever men ändå blir man det. Fantastiskt!

Man riktigt känner hur luften vibrerar av energi, bokstavligen ser hur gräset växer och nog är det ansenligt trängre mellan träden längs den väl ingångna skogspromenadslingan pga. av den intensiva tillväxten i trädens kambium under bildandet av en ny årsring? ”Öh, Träd… flytta på dig… jag var här först!”

Det är ganska lätt att känna ödmjukhet och respekt över det fulländade ingenjörsmässiga skådespel som de väl optimerade, kvalitetssäkrade och naturliga processerna, bjuder oss på denna tid på året. Förnybar råvara, drivet av fossilfri energi, omvandlas till produkter med oändligt varierande egenskaper med avseende på estetik, lyster, smak samt såväl kemiska som fysikaliska egenskaper. Man kan ju tro att naturen aldrig har gjort något annat (!?).

I jämförelse med naturen ligger mänskligheten ”aningens efter” i utvecklingen men handen på hjärtat har vi väl inte ambitionen att överträffa denna urkraft? Däremot drivs vi av en forsknings- och utvecklingsvilja att med lärdom och kunskap om naturen utveckla processer och produkter i harmoni med densamma i syfte att täcka de behov som vi har i vårt moderna samhälle.

I det avseendet är den viktigaste resurs vi har hängivna och kompetenta personer, något som vi har gott om i MoRe och i RISE. I nyhetsbrevet och på vår hemsida kan du stifta bekantskap med ett par av dem som nyligen har anslutit till oss. Mycket roligt… och vi behöver bli fler… håll utkik!

Förutom personal behövs givetvis en kvalificerad infrastruktur för forskning och utveckling kring framtidens processer och produkter. Vi är därför oerhört glada att ”det första spadtaget” för Bioeconomy Arena nyligen har tagits i Örnsköldsvik vilket, i kombination med flera andra Testbäddssatsningar i RISE regi över landet, kommer att accelerera arbetet för hantering av framtidens utmaningar.

Personal + kunskap + infrastruktur… ”What could possibly go wrong?”

Nu står vi inför en av årets absoluta höjdpunkter – Midsommar – och med en ovetenskaplig, empirisk betraktelse av luftrummet över kattmyntan och lavendeln konstaterar jag att varken humlorna eller bina har påverkats nämnvärt av eventuella logistikproblem utan samtliga avgångar förefaller ha gått enligt tidtabell. Ett jäkla surr med andra ord… härligt!

Från MoRes sida önskar vi er en härlig sommar och en välförtjänt semester när det är dags! I närtid hoppas vi också att ni alla får fullborda det i rubriken påbörjade klassiska citatet från Lena Nyman:

” ... rätt vad det var lyste det till en jättelampa rätt i fejset... det var solen!"

/Stefan

Vill ni prenumerera på nyhetsbrevet, anmäl er här