Nyheter

Stefan Svenssons ledare nyhetsbrev mars 2022

2022-03-10

Det är ju i princip omöjligt att skriva något idag utan att beröra det fruktansvärda som sker i vår närhet. Det lidande och den skräck som det ukrainska folket utsätts för är nog så smärtsamt att bevittna på avstånd… hur är det inte då för dem som inte har något avstånd alls?

Ytterligheterna har aldrig varit större. Samtidigt som en minoritet av mänskligheten med oproportionerligt mycket att säga till om visar upp sin absolut sämsta sida sprider majoriteten en värmevåg av det som ligger inbyggt i oss sedan födseln - medmänsklighet. Fantastiskt!

Jag har senaste veckan med glädje och ofta med fuktiga ögonvinklar noterat alla fina initiativ och insatser som företag, organisationer och privatpersoner har tagit och gjort. Hjärtats temperatur har många gånger höjts väl över 37 °C och ändå känner jag mig inte sjuk. Det här visar att när gränser passeras, både fysiska och beteendemässiga, då släpper vi på våra egna.

Att våren och värmen är på väg märker vi alla men givetvis på olika sätt i ett avlångt land. I Örnsköldsvik har den första vågen av snösmältning och takdropp kommit. Bakslag lär komma men vad tusan… så är det väl inom forskning och utveckling också; två steg framåt och ett myrsteg tillbaka. Sett över tid går vi alltid åt rätt håll.

Som bekant ökar molekylernas rörelse med ökad temperatur och detta, av naturvetenskapen styrda, faktum märker vi också på vår aktivitet i MoRe. Nog spritter det lite extra i såväl kropp som knopp när ljuset och värmen återkommer?

Då jag översätter det jag ser omkring mig i världen till ”seriestripp:ar” (det är en annan historia) tänker jag i detta sammanhang på en strip av Gary Larson där han illustrerade den berömda ismannen Ötzi som berättade "allt" om sina 5 000 år infrusen i glaciären: ”Det var iskallt och jag satt fast!”

I vissa stycken är det bevisligen en iskall värld vi lever i. Emellertid, med gemensamt värmealstrande sitter vi aldrig fast utan kan tillsammans få ”molekylerna” att röra sig snabbare och med de nödvändiga parametrarna ”medmänsklighet” och ”teknikutveckling” i skön symbios kommer vi löpande att lösa de utmaningar vi ställs inför.

/Stefan