Nyheter

Lefayet Sultan Lipol - ny licentiand på MoRe

2023-03-27

Lefayet Sultan Lipol är ny licentiand hos oss inom textilåtervinning. Det är ett viktigt forskningsområde där MoRe Research stärker sin kompetens för att möta framtida förfrågningar. Så här presenterar Lipol sig själv:

 

Jag heter Lefayet Sultan Lipol och kommer från Bangladesh. I nästa åtta år arbetade jag i Bangladesh på Northern University Bangladesh som lärare på textilavdelningen. Jag har dessutom arbetat som ingenjör för ett textilföretag under ett år.

 

Jag har avslutat mastersprogram i textilteknik från Högskolan i Borås. På RISE gjorde jag min master uppsatsen. Nu arbetar jag som licentiand på More Research och Mittuniversitet.

 

Min projekttitel är "Regenerated Fibers from Textile Waste and Fresh Wood Pulp" och projektet finansieras av Kempestiftelserna. Mina handledare är Magnus Norgen (Mittuniversitet) och Diana Reyes Forsberg (More) med flera. Två företag kopplade till vår forskning; Renewcell och Domsjö Fabriker.

 

Det känns jättebra och spännande att jobba här eftersom alla är vänliga. Här arbetar jag i huvudsak på viskoslaboratoriet. Den är alltid utmanande arbeta att tillverka fiber från textilt avfall och pappersmassa tillsammans. Textilt avfall blandar med cellulosa och polyester/spandex och då blir spinningprocessen svårare.