Processteknik

Lars Sundvall - avdelningschef för Processteknik

Lars Sundvall är inne på sitt 21:a år med MoRe och tidigare MoDo FoU. Under den tiden har han hunnit med det mesta inom massaprocessen och har även jobbat med mälderirelaterade problem vid papperstillverkningen. Idag är han chef över avdelningen Processteknik.

- Mina arbetsuppgifter handlade i början om sulfatkokning och blekning men efter hand blev det allt mer sulfit för min del, eftersom MoDo hade en stor sulfitmassafabrik i Domsjö. I det kortlivade företaget Modo Paper jobbade jag även med sulfitbruken i Stockstadt och Hallein. Jag har tagit fram ett utbildningsmaterial för att certifiera kokerioperatörer på sulfitprocessen, en utbildning som vi kört under fyra år.

- Jag gick på KTH och läste Kemiteknik med inriktning massa och pappersteknik och exjobbet gjorde jag hos dåvarande MoDo FoU, berättar Lars. Det handlade om blekning av barrvedsmassa i Husum och tydligen blev resultatet tillräckligt bra eftersom jag fick anställning vid MoDo FoU på avdelningen för Massateknik, där jag började 1996.

- Jag spelade tidigare mycket fotboll och en del ishockey men har nu lagt både fotbollsskor och skridskor på hyllan. Fast helt har jag inte lagt av, eftersom jag tränar äldsta dotterns fotbollslag. Den motion jag ägnar mig åt nu för tiden är mest löpning och jag har sprungit Stockholm Maraton några år. Fast det är inte bara löpning för min del, utan jag har fullgjort Svenska klassikern också, slutar Lars.