Det är inte snön som faller

Det är inte snön som faller

Den var lite rastlös, tvekande och ovanligt velande men efter snöstormar, hagelskurar, värmerekord och frostnätter är den äntligen här på allvar – våren! Dags att hänga bort vinterrockarna, ta fram gräsklipparna och njuta av allt som sker i naturen. Cirkeln är sluten och ett nytt varv tar sin tar sin början, lika förutsägbar som de årligen återkommande löpsedlarna i kvällspressen – ”Sillbrist till Midsommar” och ”Så blir vädret hos Dig - hela sommaren”.

Riktigt lika klockren prognostisering av framtiden har inte jag men visst ser det spännande ut. I syfte att maximera värdeskapandet av vedråvaran måste ordentliga satsningar på omställning och utveckling av den traditionella värdekedjan och inom bioraffinaderiområdet till. I många fall löper dessa verksamheter parallellt, något som vi i MoRe tydligt ser när vi tittar igenom uppdragslistan. Detta gäller inte minst den breda verksamhet som bedrivs i bolagets pilotpark där exempelvis kokarna, både metaforiskt och bokstavligt, går för högtryck.

I detta nummer av Mer från MoRe får du bland annat en översiktlig beskrivning av möjligheterna med bolagets experimentpappersmaskin, en maskin där vi kostnadseffektivt gör screenande utvärderingsförsök av hur olika massablandningar och kemikalierecept kommer att påverka olika typer av slutprodukter som t.ex. finpapper, kraftpapper och tissue.

Vidare får du ta del av ett exempel på hur utvecklingsarbetet bedrivs inom analysområdet i syfte att uppfylla kundernas behov. Frekvensanlys… vad är det och hur använder vi oss av den tekniken i utvecklingsarbetet? Tommy Nordin ger sin syn på saken.

”En kedja är inte starkare än den svagaste länken” sägs det och vår bransch är ett tydligt exempel på hur väl detta stämmer. Samspelet mellan tillförlitliga maskiner och kompetenta människor är centralt. Beträffande det senare är en ständig påfyllning av relevant kunskap viktigt och i detta nyhetsbrev får du ta del av den utbildningsverksamhet som vi är djupt inblandad i på uppdrag av P&L.

Parallellt med alla betydelsefulla arbetsinsatser som måste göras hoppas jag att du får chansen att njuta av våren och allt som händer i skogen, i trädgården, i balkonglådan och i stadsparken. Aprilvädret lägger vi bakom oss konstaterar att luften är fri, i alla fall från snö och visst håller ni med mig… med så mycket pollen i skyn borde det kunna bli en bra björkskörd framöver...