”Dubbelt så varmt!”

”Dubbelt så varmt!”

Jag satt för en månad sedan på tåget från Övik till Gävle. Trevligt sätt att resa, trevligt resmål och ”man kan ju dessutom få lite jobb gjort” tänkte jag naivt och hade helt glömt bort tunnlarna mellan Övik och Härnösand samt den effekt de har på uppkopplingen… särskilt för oerfarna amatörresenärer som inte laddat ner väsentlig information i tid. Jag fick helt sonika fördriva inledningen av trippen med plumpt och nyfiket spioneri – jag tjuvlyssnade på folk… och särskilt på de aldrig sinande mobilsamtalen i vagnen.

 Samtal som ”Jag är hemma om 20 minuter”, ”Nä hä… jo ho… men gud!” och ”Sen kom tuppen och stal hela showen” hade ingen märkbar effekt på pulsen (ok… det sistnämnda kanske men jag hörde ju bara hälften) men plötsligt fanns det något där som fångade mitt intresse… en väderdiskussion! Händer gnuggas, öron spetsas:

”- Jo men du förstår imorse hade vi faktiskt 3 grader men senare idag ska det bli dubbelt så varmt!... jo jag lovar, 6 grader… kanske till och med 7 på eftermiddagen!”

 Dubbelt så varmt!? Detta påstående som jag så ofta genom åren har reagerat på men aldrig konfronterat. Kan man säga så? Klart man kan! Är det rätt? Oftast inte!

 Tack vare mina pågående men ej tenterade kurser i ’Social kompetens’, ’Normalt beteende’ och ’Konsekvensanalys i vardagen’ böjde jag mig inte harklande fram till mannen som förde samtalet. Ej heller knackade jag honom försynt på axeln eller viskade välmenande i hans öra: ”Kelvin för bövelen… du måste räkna med Kelvin!”. Så här i efterhand är jag stolt över min enorma självkontroll. Mannen gick av i Härnösand och såg lycklig ut över den värme som slog emot honom på perrongen. ”Ahh… dubbelt så varmt!”

 ”Vår på MoRe” och här är värmen, om inte på topp så i alla fall i stigande! En person som trivs bäst vid extremt höga temperaturnivåer är Staffan Magnusson, bolagets återvinningsexpert. ”Höga temperaturer skänker viss tryck:het” som han plägar säga. I nyhetsbrevet får du ta del av hans vardag, kompetens och intresseområden.

 Inte bara i återvinningen utan i hela processen är metaller något som påverkar såväl processbarhet som produktkvalitet och här har ICP-instrumentet med sin arbetstemperatur på 10 000 °C (dubbelt så hög som solens yttemperatur!) en nyckelroll i problemlösningssammanhang. Spana in vad vår senaste investering kan bistå med!

 Läser du nyhetsbrevet eller surfar in på vår hemsida får du dessutom följa med Christina Wedin från ett gråkallt Örnsköldsvik till ett soldränkt Uruguay och ta del av hennes spännande skildring från Stora Ensos fabrik Montes del Plata.

 Björn Kjellman på vita duken eller Björn Källman på MoRe Research? Frågar ni mig så vet jag vad jag föredrar. I nyhetsbrevet får du lära känna Björn (Källman alltså) och få en inblick i hans heta arbetsområden.

 Våren är äntligen här och visst är det fantastiskt vad några få grader kan göra: ”Grått och vått blev grönt och skönt - En idyll med klorofyll”!

 Nu får jag emellertid lite dåligt samvete över mitt temperaturraljerande ovan. Självklart förstod jag vad Härnösandsmannen menade och självklart behöver inte allt vara naturvetenskapligt korrekt uttryckt hela tiden. ”40 graders feber” till exempel… alla vet vad det betyder utom någon ”Messerschmitt”i Örnsköldsvik som strax innan vederbörandes protein koagulerar hävdar att ”40 graders feber… det är minsann 37+40 = 76°C!”

 Nu släpper jag temperaturdiskussionen för alltid och hoppas att alla får en riktigt skön Kristi Himmelsfärds helg! Vädret ser ok ut och här i Övik ska enligt prognosen temperaturen öka med 1.78 % på Kelvinskalan. Rattmuff av!