Gummistövlar på!

Gummistövlar på!

Däcken är bytta, jordärtskockorna upplockade, temperaturen pendlar kring nollstrecket vilket i kombination med den just nu fallande första snön initierar ett storskaligt funktionstest av vägnätets brunnar i kommunen. Det ser inte bra ut. Gummistövlar på!

I vanlig ordning har vi nyligen ”fått en extra timme” men som min gode vän Åke så riktigt frågar: ”vad är det för vits med vintertid när timmen man tjänar går åt till att ställa tillbaka alla klockor”? För att inte tala om den faktiska tidsförlust som uppstår vid nästa omställning. Har man verkligen räknat på det här?

Men vänta nu… så här ska det väl inte låta? Det här är ju en härlig tid på många sätt och jag vill minnas att minst en person gick omkring och muttrade över den uteblivna snön runt nyår senast. Frostiga landskap, vintersporter, snögubbar, backhoppning från Garmisch Partenkirchen och de enda insekter som irriterar är bananflugorna runt kompostlådan på diskbänken. Vintern är i antågande… nu kör vi!

Vinter och vinter förresten… håll an! Snart är det ju dags för SPCI:s Höstmöte här i Örnsköldsvik/Husum. Förutom alla intressanta föredrag hoppas jag att studiebesöken också ska vara givande och jag är mycket glad över att MoRe & SP Processen står som värd för ett av dessa.

Intresset för verksamheten i Örnsköldsvik är stort och i detta brev kan du ta del av några av alla de besök som vi och våra grannföretag har haft på senaste tiden – KTH, Karlstad universitet/VIPP och SLU:s blivande jägmästare.

Du får också en inblick i vårt interna utvecklingsarbete där investeringen i energimätning på pappersmaskinens Yankeecylinder och utvecklingen av körparametrarna på spinnpiloten är två viktiga pusselbitar för effektivt utvecklingsarbete inom två olika heta områden. En viktig del i det senare är Johanna Erikssons pågående exjobb och är du nyfiken på detta arbete rekommenderar jag ett klick på rätt ställe.

”LIMS”, vad är det? Många av er vet det säkert redan och nu är vi implementeringsfasen av ett helt nytt system. Nyfiken? Läs vad Robert Selling, avdelningschef på Analysteknik, har att säga om vilka förbättringsmöjligheter som det nya systemet erbjuder.

Jag rekommenderar dig också att ta del av Saad Al-Beethani’s spännande historia om hur han från Bagdads universitet, via arbete med problemlösning och produktutveckling i en irakisk koncern idag är en mycket flexibel medarbetare i MoRe med fokus på såväl blekning som papperstillverkning.

Nu hör jag plötsligt att en Klass 1-varning utfärdats för Västernorrland vilket betyder att en ”utveckling väntas som innebär vissa risker och störningar”. Jag känner mig inte orolig. I vår bransch är vi vana att ta vissa kalkylerade, utvecklingsorienterade risker och är ständigt beredda på att hantera störningar. Det är viktigt att såväl tillämpad utveckling som grundforskning fortsätter att hålla högsta klass så att våra skogstillgångar även fortsättningsvis kan förädlas till eftertraktade, högt värderade produkter.

Avslutningsvis konstaterar jag att dagens lokala dagstidning vägde 83 gram och att hela Internet, enligt obekräftade uppgifter, väger lika mycket som en jordgubbe. Jag lägger ingen värdering i detta då jag gillar både tidningar och jordgubbar men nog blir jag lite sugen på att räkna ut nyckeltalet ”relevant information per gram”. Det här blir en lång natt… vad väger en jordgubbe egentligen?