Ljudeffekter

Ljudeffekter

De flesta av oss upplever dem och beroende på situation och sinnesstämning varierar den totala upplevelsen; Njutning, irritation, frustration, glädje, nyfikenhet m m. Jag talar om ”ljud', dessa på olika sätt alstrade mekaniska vågor som den anatomiska evolutionen varit förutseende nog att anpassa oss till.

Hur gick det till egentligen? Ingen aning faktiskt men det är väl som med mycket här i livet att det behövs ett samspel mellan sändare och mottagare eftersom dessa enheter blir helt meningslösa var för sig, och just "meningslöshet" är något som med automatik undertrycks och bekämpas. Örat och dess funktioner hade sannolikt inte utvecklats om det inte fanns någonting att höra. "Låter det när ett träd faller i skogen och ingen är där och lyssnar?"... absolut... jag har själv varit där och tjyvlyssnat... ingen såg mig!

Ljud är häftigt när man tänker efter och efter den kortaste vår som vi upplevt sedan Donkey Kong (jag var 11 år 1980) har ljuden utomhus mer eller mindre momentant förändrats. Nyligen präglades utomhusvistelser av ljuden från snörknarr, slirande fläktremmar, en och annan enerverande kråka samt den i sammanhanget totalt malplacerade signalen från glassbilen. "Vemodet var på topp!" om man nu ska tillämpa samma positiva slutsatsterminologi som när ligninkondensation i koket är ett faktum: "Massan motstår blekning bra!"

Idag däremot gläds vi åt sippandet från skor på våta gräsmattor, den dundrande sopbilen som med en hastighet av knappt 100 m/h samlar upp allt grus från vägarna, gräsklippare och mossrivare, galna måsar samt det efterlängtade ljudet från glassbilen! Härligt... var har du varit hela vintern?

Ett fascinerande faktum är att trots att vi hör exakt hur ett ljud låter är det i de flesta sammanhang svårt att korrekt beskriva dem i text, oaktat alfabetets oändliga kapacitet samt tillgång till ett välutrustat tangentbord. Emellertid kan vi vanligen tack vare erfarenhet, fantasi, kunskap och kreativt tänkande översätta stereotypa förenklingar, visualisera dem och sätta in dem i sitt rätta sammanhang.  Skriv "kviddevitt" och alla kan "höra" fågeln utom möjligen ornitologen som myndigt meddelar att "Det finns ingen fågel som låter så!". Skriv "slurp, kluck... kluck" och alla fattar att det är dags att rensa vattenlåset i handfatet... uuäck! (ja... du förstår). Skriv "splasch" och alla kan "se" den våta handduken falla till golvet. Erfarenhet-Fantasi-Kunskap-Kreativt tänkande... nyckelord!

Nyss nämnda ord präglar verksamheten på MoRe Research och där har vi nyligen fått ytterligare påfyllning i och med att Hanna Rammsy återvänt från föräldraledighet och att Sara Nilsson anslutit till bolaget. Sara kommer "att hålla många bollar i luften" och driva verksamheten framåt... eller "forward" som det heter på engelska. Nyfiken? Läs mer i nyhetsbrevet eller surfa in på vår hemsida.

Där finner du också information från vår framgångsrika forskningsverksamhet där Daniele Oliviera de Castro och Zoheb Karim nyligen har fått en artikel publicerad och där Tommy Nordin och Tove Samuelsson kommer att presentera sina respektive pågående forskningsprojekt på IMPC i Trondheim i slutet på maj.

Du kan också ta del av det senaste från vår starka analysavdelning där bland annat mätning av kolofoniumhalten i produkter har fått ett ökat fokus. "Kolofonium"... går det att äta? Helst inte!

På tal om den extremt långa ingressen ovan så kommer det bli ljudligt värre kommande vecka där branschen, i SPCIs regi, träffas för nätverkande, kunskapsutbyte och affärsdiskussioner på Gröna Lund i Stockholm. MoRe är självklart på plats och ser fram emot att träffa just dig (och några till).

Fågelkvitter, porlande bäckar, vindens sus i lövträden i all ära men dessa "hörselgångarnas balsam" står sig slätt i jämförelse med sorlet, stojet och glammet från tusentals entusiastiska ingenjörer, ekonomer, beslutsfattare, forskare och studenter där alla har samma övergripande mål: Att ur ett hållbarhetsperspektiv förvalta och omsätta vår fina, förnybara råvara på bästa sätt.

"Det blir en trevlig dag och kväll - Många sköna decibel!"

 

/Stefan