”Norra kvarken, Södra kvarken… … farvattnen utanför Jären och Lista: Dimma!”

”Norra kvarken, Södra kvarken… … farvattnen utanför Jären och Lista: Dimma!”

Citat som detta från min barndoms radiolyssnande har etsat sig fast rejält i bakhuvudet och kanske var det min första empiriska kontakt med relativitetsbegreppet och dess användning. ”Ok… det kanske regnar och är lite småmulet här men i Jären och Lista… där är det dimma minsann!”

När jag skriver detta är den vanligtvis i kvällsljuset glittrande Örnsköldsviksfjärden täckt av dimma och en båt modell större sänder frekvent sin dova mistlur över vattnet och varnar för sin existens. Småmysigt i all sin enkelhet.

Våren är här med alla de skiftningar och tvära kast som den erbjuder, såväl ekologiska som meterologiska. Detta är perioden då morgonens vinterjacka helst skulle bytas mot sommardito på eftermiddagen, där premiärgrillningen som planeras när solen steker kontoret vid lunchtid i realiteten blir hamburgare i grillpanna inomhus på spisen efter 19.00 och där ”dubbdäck av” och ”kupévärmare ut” inte nödvändigtvis bör ske på samma datum i ett, i nord-sydlig riktning, avlångt land.

Och snart är det sista april! En högtid som i likhet med midsommarafton framkallar ett allmänt väderintresse utöver det normala och där studentkörerna gång efter annan får visa prov på verklig situationsanpassning i duggregn och snålblåst - ”Doggers bank, Kalmarsund, Ölands södra udde: Styv kuling!” - ”Ok… nu kör vi!”

På MoRe blåser det dock ljumma vårvindar och i detta nummer av Mer från MoRe får du stifta bekantskap med tre nya medarbetare som du säkert kommer att träffa på i olika situationer. Ami Karlsson och Tomas Gardfors kommer direkt från Åkrokens och SP Processums uppmärksammade, välregisserade och lyckade traineeprogram och ska nu i sina roller som projektingenjörer navigera projekt och uppdrag i hamn.

Anna Svedberg är nytillträdd Marknads- och utvecklingsansvarig, en roll som fordrar såväl djup teknisk och teoretisk kunskap som beslutsamhet att utveckla verksamheten med fokus på våra kunders behov.

Vidare får du lära känna Jessica Gard Timmerfors, doktorand vid Umeå universitets forskarskola som i samarbete med MoRe, SP Processum och MCS kommer att doktorera på hur olika flisdimensioner påverkar såväl traditionell massatillverkning som bioraffinaderiprocesser. Nyckelinstrumenten i Jessicas arbete är en nyutvecklad trumhugg samt befintliga piloter och analysmöjligheter hos MoRe och SP Processum.

Vi berättar också om våra renseristudier och beskriver vårt system för att finna den optimala balansen mellan ekonomi och kvalitet.

Dimman ligger fortfarande tät men mistluren hörs inte längre. Antagligen har båten kommit ut på fritt vatten långt bortom mina örons upptagningsområde. Sextanter, kompass, sjökort, fyrar, Lots, GPS… drivet av konsekvenserna för misslyckanden har utvecklingen för navigering till sjöss verkligen gått framåt och det är ju inte unikt i sig.  Även i vår bransch gäller det att kunna navigera rätt även när sikten inte är helt klar.

Förutom stabila fyrar som borgar för riskfria rutter har vi också möjligheten att med dagens teknik systematiskt kartlägga okända farvatten innan vi sätter kurs mot nya mål. Sirenernas sång må vara skön och förtrollande men genom fokuserad forskning och utveckling undviker vi risken att hamna på en öde ö.

Trevlig Valborg! – ”Fladen, Hamburgsund, Öviksfjärden: God sikt!”