"Svart och vitt"

"Svart och vitt"

December! Denna fantastiska månad då mörkret ska besegras och där vapnen utgörs av slingor, stakar, stjärnor i ett närmast oändligt antal med avseende på storlekar, färger och former.

Denna månad då man förvisso bländas över utbudet men där avsaknaden av ”blocköverskridande” överenskommelser inom elektronikbranschen gör det lika omöjligt att koppla ihop två, i lekmannens ögon identiska, ljusslingor från olika leverantörer som att ladda en iPhone med en Samsungladdare.

Denna månad då den trevliga dekorsnön som föll ena dagen smälter bort den andra för att ersättas med kung Bores vrede den tredje. Citatet från någon okänd ”Att skotta medan det snöar är lika smart som att torka sig samtidigt som man duschar” finns någonstans i bakhuvudet men erfarenheten från ”snökanonen” i Gävle 1998 gör att dessa visdomsord lämnas därhän. Istället är det de peppande orden från min löjtnant i lumpen som hörs: ”Du skottar inte… du löser en stridsuppgift!”

Nu kan det ju låta som att jag har en aning avog inställning till vintern men så är det inte alls. Jag är barnsligt förtjust i den här årstiden och allt spännande som inte minst adventstider för med sig. Det beror inte bara på min Lakritskalender och de överraskningar den kommer med varje dag – ”Wow… lakrits idag… igen!” – utan även på den gemytliga allmänstämning som råder. Ljuset från den lågt stående solen, ljuset från den högt stående supermånen och den sköna känslan som infinner sig i att vara inne när det snöar eller ute när det är uppehåll.  

Det är svårt att värja sig mot de begynnande julkänslorna och redan idag, den 4:e december, ligger mitt index på 30 kiloWeise något som tar sig olika uttryck. De senaste dagarna har jag t.ex. irriterat mig på min Renault varje gång jag ska göra en höger- eller vänstersväng. En modern bil säjs ju ska ha stor datorkapacitet och i skenet av detta borde väl det enformiga ”tick tack, tick tack, tick tack…” automatiskt bytas ut mot en mer säsongsbetonad komposition: ”tick tack, tick tack, ticke-ticke-tick-tack, tick, tick, tack!”. Som det är nu måste jag vid varje sväng överrösta mina blinkers vilket under stadskörning kan bli ganska enerverande för eventuella medpassagerare. Innan den 24:e lär jag vara ensam i bilen.

På MoRe snurrar (h)julen för fullt och mitt i alla arbetsuppgifter som måste utföras och all planering som ska göras på hemmaplan hoppas jag att du får en stund över för att ta del av vårt nyhetsbrev eller för att titta in på vår hemsida.

Där får du bland annat träffa Tommy Nordin som efter tio år i bolaget nu tar nästa steg på kompetensstegen i ett licentiandprojekt med fokus på styrkehöjande multilagerteknologi. Tommy har redan kommit till ”Lucka 6” och vi ser med tillförsikt fram emot vad som döljer sig bakom ”Lucka 24” när Tommy är där om ett och ett halvt år.

Vidare får du en inblick i det posdoc-arbete som Raghu Deshpande bedriver där mystiken kring vedkomponenternas bindningsstruktur i veden och hur dessa ska brytas på ett optimalt sätt i processen, ska skingras med hjälp av nya verktyg.

En tidig julklapp är som vanligt SPCI:s höstmöte där i år värdföretaget SÖDRA och andra föredragshållare utgjorde inspirerande tomtebloss i höstmörkret. I nyhetsbrevet får du ta del av MoRes reflektion kring konferensen och även få en inblick i ett av föredragen.

Snön faller över landet och de oräkneliga flingorna med sin opacitet, ljushet och spridningsförmåga bäddar in det tidigare så dystra landskapet i ett på alla sätt behagligt skimmer. Nu lät denna filosofiska utsvävning nästan som att jag försökte smyga in lite reklam för vår nya Elrepho-mätare anpassad för mätning i både utom- och inomhusljus på produkter som massa, papper, kartong, mjukpapper och fyllmedel, men så var det inte alls. Jag gillar bara den här tiden och jag hoppas att även du gör det.

Jag hoppas också att din ”julkalender” svarar upp mot förväntan och att det bakom varje lucka döljer sig en rad spännande aktiviteter att hantera eller produkter att skörda. Kanske har du någonting som kan förgylla MoRes kalender framöver? Tveka i så fall inte att höra av dig… det blir tjatigt med lakrits i längden…

/Stefan