Symbios

Symbios

Ahh… bokslutstider! Denna spännande period på året då effekten av tidigare tagna strategiska beslut är under lupp, där lönen för hårt arbete förhoppningsvis betalas ut och där följden av yttre, ej påverkningsbara globala omständigheter slår igenom åt ena eller andra hållet. Jag talar om hösten… jag talar om skördetiden!

Slutsatserna så här långt är flera. Det var strategiskt riktigt att gödsla såväl rabatter som odlingslådor med kompost trots att det såg mycket bra ut i fjol – en vital organisation behöver ständigt påfyllning av näring och energi annars stannar den upp!

Att investera i systemet med vattentunnor under semestern i juli var rätt tänkt i ett längre perspektiv men otajmat för innevarande räkenskapsår – ’tillgång och efterfrågan’ styr och nu står jag här med 400 liter oanvändbart regnvatten. Avskrivningskostnaderna för året är dock marginell så rätt använd kommer anläggningen att ge en bra skjuts i verksamheten 2018.

Väderkonjunkturen har haft negativ effekt på äpplen, plommon och jordgubbar men varit gynnsam för såväl björnbär som jordärtskockor. Summeras affärsområde ”Trädgård” konstaterar ledningen att det har varit ett mediokert år men att diversiteten i produktsortimentet har haft en utjämnande effekt. 

Affärsområde ”Skogen” har dock gått fantastiskt bra, särskilt under Q3 och inledningen av Q4. Visst är det fantastiskt att bara kunna knata rakt ut i skogen fylla korgarna med allehanda kryptogamer?

Själv har jag koncentrerat mig på ektomykorrhizaalstrande trattkantareller och svart trumpetsvamp, en jakt som sätter såväl tålamod, fokus och kvalitén på progressiva glasögon på prov.

Dessutom, att drabbas av tvångstanken att hela tiden nynna Electric Banana Band’s ”Jag vill bo i en svamp, annars får jag kramp” har haft en negativ inverkan på lördagspromenaderna den senaste månaden det måste jag tillstå. Särskilt som jag bara kan fragment av texten och att dessa för det mesta ”spelas på repeat” men då en förändring verkligen sker är den lika stokastisk och ologisk som ’hacket’ var på LP-skivorna. Det kvantifierbara resultatet har dock varit mycket bra så olägenheterna får jag stå ut med – ”Det finns hopp för min kropp, i en mullig sopp”.

Det är inte bara svamparna som lever i symbios med träden utan det gör de flesta av oss på ett eller annat sätt. Inte minst alla vi som jobbar med drift, utveckling och forskning inom skogsindustrin.

I detta nummer av Mer från MoRe får du lära känna delar av den nya näring och energi som vi fått in i bolaget personifierade av Tove Samuelsson och Lars Lambertsson.

Du får också ta del av hur våra kunskapssporer sprids över välden där Danieles och Zohebs bidrag till ”The 16th Pulp and Paper Fundamental Research Symposium” i Oxford och besöket från en Indonesisk delegation är två utmärkta exempel på detta.

Ur ’kunskapsmycelen’ stiger nya fruktkroppar som ska ta vår industri fortsatt framåt mot en hållbar framtid. I nyhetsbrevet och på hemsidan möter du några av dem då såväl SLU som KTH besökt MoRe och andra företag i Örnsköldsvik den senaste månaden och där ny kunskap, forsknings- & utvecklingshunger, nyfikenhet och erfarenhet träffats i skön symbios.

Forskning och omsättning av ny kunskap i handling är central för branschen och i linje med detta har vi glädjen att nu kunna presentera bolagets nyutnämnde forskningschef: Anna Svedberg. Ett perfekt roll då Annas forskarbakgrund i kombination med hennes industriella erfarenhet kommer att driva framtagna resultat mot praktisk tillämpning.

Dagarna blir kortare och kortare för varje dag som går och redan nu är det lika svart när vi åker till jobbet som hem från detsamma. Det är ju lite bakvänt kan tyckas då detta är den tid då såväl trädgården, stadsplantagerna och skogen exploderar i alla kända och naturligt upplevda färger och skiftningar. Ta vara på helgerna och annan ledighet… och när du är på jobbet, kasta gärna en blick ut genom fönstret och insup det färgsprakande skådespel du ser. De minnesbilderna behöver vi för snart blir allting vitt… förvisso en period som jag med största sannolikhet också kommer att hylla men det är då det – ’Carpe Di…’… nä förresten… (uttjatat!)…

Till dess har vi mycket viktigt kvar att uträtta… tillsammans… i symbios… mellan företagen, leverantörerna, kunderna och inom utvecklings- och forskningsverksamheten.

Jag och mina kollegor ser fram emot en fortsatt fruktbar höst där mycket mer finns att skörda. Tveka inte att kontakta oss eller varför inte komma på besök och se på de möjligheter vi har för bistå dig i din verksamhet. Vi uppskattar verkligen det personliga mötet! - ”Kom ikväll och var snäll, till min kantarell” (jag behöver hjälp!)

/”Karl-Johan” (som enligt uppgift från min ömma moder var ett av alternativen under namngivningsprocessen)