”Utav fingrarna är tummen, den som är en särskilt dum en!”

”Utav fingrarna är tummen, den som är en särskilt dum en!”

Jag missade flyget i morse. Att skylla på omställningen till vintertid lurar ingen eftersom jag i så fall skulle ha gått upp en timme för tidigt och ondgjort mig över att taxin aldrig kommer.

Nu vaknade jag med mobilen i handen och med tummen placerad exakt över draglisten längst ner på iPhonen. I displayen lyste texten ”Två missade samtal” samt en nedräkning till nästa väckningssignal med efterföljande snoozebehov. I det prekära, yrvakna och pinsamma sammanhanget passade jag på att reflektera över Tage Danielssons 60-talsspaning och insåg att utvecklingen från nummerskiva till touchscreen i viss mån förvirrar, framförallt den yngre genrationen, när de läser om Dumtummen: ” Slå ett nummer när man ringer, kan ej detta feta finger”.

Tvärtom har vi blivit så bra på att använda tummen att vi (läs jag), med exceptionell precision och imponerande kvickhet kan hitta rätt på en minimal skärm och skjuta upp det nödvändiga ytterligare 9 minuter… till vilken nytta kan man fråga sig?

Nåväl, när diktanalysen var klar blev det fart och efter byte av 75 % av sommardäcken till vinterdito’n lyckades jag ta mig till Sundsvall och precis hinna med ett flyg som tog mig till dagens planerade aktivitet. Det sista däcket (25 %) byttes på Midlanda inför hemfärden och som av ett ödets ironi slant jag med fälgkorset och gjorde illa tummen (!)

Jag läser på baksidan av tobaksdosan att ”Snoozande kan skada din hälsa och är beroendeframkallande” och tänker att Tage hade nog rätt i alla fall: ”Struntförnäm och tjock och kort, vill han sitta en bit bort, från kamraterna på näven, sur och grinig är han även. Rent ut sagt är tummetotten rena rama dumma botten”

Snoozande är dock inget som normalt förekommer i MoRe Research verksamhet. Här tar vi oss an uppdragen direkt och arbetar i dialog med kunden mot tydliga deadlines.

I detta nummer av Mer från MoRe berättar vi om vår utökade satsning, såväl personalmässigt som instrumentellt inom ljusmikroskopi, ett område som är ständigt aktuellt och centralt inte minst i problemlösningssammanhang.

Du kan också läsa om Raghu Deshpande som den 25 september framlade sin lic. och nu tar spjärn mot nya utmaningar i sin forskarresa. Boka biljett och följ med!

Vi berättar också om hur vår pappersmaskin använts för att tillverka porösa membraner med nanocellulosa som absorbent, möjligheterna med vår presstork samt refererar från den årligen återkommande kursen där blivande Jägmästare från SLU får följa trädets resa från skogen till kommersiell produkt.

Nu går vi mot mörkare tider men som ett skönt avbrott kommer allhelgonahelgen där vi tänder ett ljus för våra nära, kära och andra som är värda att minnas. Tage har jag redan refererat till men låt mig få avsluta med att stjäla och förvanska en strof från gravstenen över en annan ordkonstnär, Fritjof Nilsson Piraten:

”Här vilar en man som hade vanan att skjuta upp allting i nio minuter.

Dock bättrades han på slutet vaknade verkligen 05.55… med det var så dags!”

Det riktiga citatet är betydligt bättre och vill ni läsa det rekommenderar jag att ni googlar. Använd tummen…!

 

Trevlig Allhelgonahelg!