Öka styrkan hos högutbytesmassor

Licentiatarbete ska öka styrkan hos högutbytesmassor

Tove Joelsson (fd Samuelsson) har anställts som industrilicentiand hos MoRe i ett projektsamarbete med FSCN vid Mittuniversitetet. Forskningsprojektets syfte är att utveckla mycket starka högutbytesmassabaserade förpackningsmaterial som i stor utsträckning kan ersätta dagens plastbaserade material.

Forskare vid FSCN har i tidigare genomförda försök kunnat producera mycket starka och fuktbeständiga ark med hjälp av en speciell arkningsteknik, förutsatt att man använt ligninrik massa som CTMP eller TMP. Tanken är att vi ska skapa förutsättningar för att dagens tidnings- och journalpappersbruk som använder TMP relativt enkelt ska kunna modifiera sina pappersmaskiner och TMP processer för tillverkning av förpackningsmaterial som i flera avseenden är bättre än dagens kemmassabaserade liner. Detta gäller egenskaper som dragstyrka, kompressionsstyrka och speciellt våtstyrka.

För projektet kommer en ny speciellt utformad stålbandsbaserad arkpress att produceras av IPCO för installation hos MoRe.

Projektet är på två år och har ett starkt konsortium av företagsparter och akademi bakom sig. Professor Per Engstrand är huvudhandledare på Mittuniversitetet med assistans av bihandledare Sven Norgren, Gunilla Pettersson och Anna Svedberg. Projektet finansieras av Kempestiftelserna, Mittuniversitetets och KK-stiftelsens företagsforskarskola FORIC, IPCO och MoRe Research.

Tove kommer från Finland och har sin utbildning från Åbo Akademi Universitetet. – Där läste jag vid Kemisk Tekniska fakulteten med inriktning polymerkemi. Flyttade till Sverige -96 då jag fick jobbet som trainee på Assi Domän i Karlsborgsverken. Efter ytterligare ett år på produktutveckling bestruket säck papper samt en kort vistelse vid Väja pappersbruk kom jag till Husum fabriken.

– Där jobbade jag med bestruket finpapper, framförallt bestrykningssmetar och även en hel del provtryckning.

– Efter ca 13 år i pappersbranschen beslöt jag att hoppa av och göra något helt annat. Det passade mig väl i tiden och jag längtade efter att få skapa med händerna. Gick Hantverk och Smide vid Hampnäs Folkhögskola och arbetade därefter som smed i min egen verksamhet. Det var en utvecklande och jätteskön period att känna friheten att styra sin egen tid. Jag har fortfarande kvar smidesverksamheten i Gideåbacka gamla kraftverk, där jag ger kurser, smider själv och har en del företagsevents.

– Men i år kände jag att jag ville tillbaka till branschen och flaggade upp för det. MoRe hörde av sig eftersom man sökte en licentiand och nu är jag här. Det är hur roligt som helst och projektet har ett tydligt miljötänk. Det är en intressant utmaning som kommer att ge resultat, vilket jag tycker om, slutar Tove Joelsson

Kontaktuppgifter: Tove Joelsson (fd Samuelsson), 070-306 22 15, E-post