Nyheter

Ledare sommarbrev Trångt i skogen

2024-06-26

I den cykel som året utgör befinner vi oss nu i en härlig period där naturen, drivet av vår närmaste stjärna, verkligen har exploderat. Såväl shikimisyra-cykeln som fotosyntesen bidrar till att trädens årsringar får välbehövligt byggmaterial så att skogens stolta, träbaserade ”batterier” fylls på med energi som kan nyttjas i olika förädlingsformer längre fram. Fantastiskt!

Fortsätter det så här bedömer jag att nämnda ringars tjocklek kommer att göra tätvuxen skog än mer svårframkomlig då den fria ytan mellan stammarna successivt minskar.

Det surrar rejält i trädgården och glädjande nog är trafiken i luftrummet strax ovanför markytan lika tät som den kan vara över Arlanda en måndagsmorgon vid 07.30-tiden. Lika glädjande är det att den sistnämnda platsen har trafikregler att följa, ett begrepp som förefaller vara okänt i binas och humlornas värld.

Apropå ”trä” och ”förädlingsformer” så är det idag, den 26 juni, 741 dagar, eller mer exakt, drygt två (!) årsringar sedan det första spadtaget togs för RISE Research Institutes of Swedens satsning ”Bioeconomy Arena”.

Ett 20-tal öppna testbäddar från norr till söder står inom kort redo att, med hållbarhet som ledstjärna, nyttja befintliga och kommande årsringar för att skapa värden och fylla våra behov.

Flera av dessa testbäddar kommer att placeras i den färdigställda pilothallen i Örnsköldsvik vars byggmaterial bland annat utgörs av 160 ton (!) trä.

För att sätta detta i lite perspektiv så motsvarar nämnd trämängd en praktfull furastock med densiteten 400 kg/m3, en diameter på 20 cm och en längd på nästan 13 km (!). Om den fanns i verkligheten så skulle således flygtrafiken längs Norrlandskusten kraftigt störas.

Träd och trämaterial i sin nativa form är en fröjd för ögat och själen. Dess innehållande komponenter skänker fröjd på andra sätt:
Förr pratade man om ”jord, eld, luft och vatten”. Förvisso fyra goda element men idag är det ”cellulosa, hemicellulosa, lignin och extraktivämnen” som gäller. Genom kunskapsbaserat nyttjande av dessa byggstenar skapas framtidens konstverk.

Nu ska jag ut i skogen… innan det blir för trångt…

Stefan, t.f. enhetschef Massabruksprocesser