MoRe Research har utvecklat metoder att analysera innehållet av metan och andra gaser i avluftningar från tankar och uppsamlingspunkter från deponier. Konceptet bygger på att en portabel gaskromatograf ställs upp på plats, så att proven snabbt kan tas ut och analyseras.
Deponigas är en blandning av gaser som produceras när organiskt avfall bryts ner i deponier eller soptippar. Deponigaser består huvudsakligen av metan (CH4) och koldioxid (CO2), men kan också innehålla små mängder andra gaser som vätecyanid (HCN), ammoniak (NH3) och svavelvätesyra (H2S). Metan är särskilt bekymmersamt eftersom det är en potent växthusgas med en mycket högre global uppvärmningspotential än koldioxid.
Deponigaser kan utgöra en betydande miljö- och hälsorisk om de släpps ut i atmosfären utan kontroll. För att minska denna risk samlas deponigaser vanligtvis in genom gasuppsamlingsanläggningar och antingen bränns för energiproduktion eller omvandlas till andra användbara produkter. Denna process, känd som deponigasuppsamling och energiutvinning (LFGTE), bidrar till att minska utsläppen av växthusgaser och genererar samtidigt förnybar energi.
Vid frågor kontaktaKontakt MoRe: Lars Sundvall, 070-526 52 21, E-post .