Fyllmedelspaket

Fyllmedelspaket

Fyllmedel, även känt som fyllstoff eller pigment, är en typ av material som används i pappersprocessen för att förbättra pappersprodukternas egenskaper och prestanda. Dessa material tillsätts vanligtvis till pappersmassan för att uppnå olika önskade effekter, såsom ökad opacitet, jämnhet, ytvittring och tryckbarhet. Fyllmedel kan vara av både naturligt och syntetiskt ursprung och kommer i olika former, inklusive mineraler, kemikalier och mikrofibrer.

Några vanliga typer av fyllmedel som används i pappersprocessen inkluderar:

1. Kalciumkarbonat (kalksten): En av de mest använda fyllmedlen i pappersindustrin. Kalciumkarbonat ger pappret en vitare färg, förbättrar dess ytvittring och ökar dess styvhet.

2. Kaolin (lera): En vit, fin mineral som används för att förbättra papprets jämnhet, öka dess opacitet och ge det en jämn yta för tryckning.

3. Talk: En mjuk mineral som används för att förbättra papprets ytvittring och tryckbarhet. Talk används också för att minska papprets porositet och förbättra dess absorptionsförmåga.

4. Titanoxid: Ett vitt pigment som används för att öka papprets vithet och ljushet samt förbättra dess tryckbarhet.

5. Bariumsulfat: En annan typ av vit mineral som används för att öka papprets densitet och opacitet samt förbättra dess tryckbarhet.

Fyllmedel tillsätts i olika proportioner beroende på önskade egenskaper hos det slutliga pappersprodukten och kraven från tillverkaren eller kunden. Genom att använda fyllmedel kan pappersindustrin producera papper och kartong med förbättrade egenskaper och prestanda samtidigt som man minimerar användningen av dyrbara fibrer och resurser.

Vi hjälper er gärna med att analysera ert fyllmedel!

  • ISO Brightness
  • pH
  • Torrhalt
  • Viskositet

Kontakt Christina Wedin